Badnje veče u Novom Sadu: Od porodične večere do pirotehnike i lomače

Badnje veče u Novom Sadu: Od porodične večere do pirotehnike i lomače

Mnogi Novosađani Badnji dan i Badnje veče i ove godine obeležavaju na različite načine. Jedni ostaju u svojim domovima kako bi u krugu porodice obeležili jedan od najvećih hrišćanskih praznika, dok drugi sa najmilijima na otvorenom pored lomača i uz pirotehniku proslavljaju Hristovo rođenje. Vatromet, pucnjava i topovski udari ponovo odjekuju tokom noći u glavnom gradu Vojvodine.

Paljenje badnjaka, već tradicionalno,  organizovano je u mnogim delovima grada.

Javno obeležavanje božićnih praznika po julijanskom kalendaru u Bloku ( Banatić) se održava još od 1995. godine, a sve je krenulo kao komšijsko druženje. Posle se u organizaciju uključila i Mesna zajednica "Omladinski pokret".

 


Od jutarnjih sati krenulo se sa postavljanjem drva za paljenje badnjaka, kuvanjem riblje čorbe i zabavom za mališane u vidu vožnje fijakerom i jahanjem ponija.
Oko 19 sati je zapaljen badnjak, a oko osam bio je i vatromet.

U Mesnoj zajednici "7. juli" na Adamovićevom naselju, paljenje badnjaka i druženje je počelo ranije oko 16 sati. Građani su bili posluženi pečenim giricama, salatom, pasuljem, kolačima i pićem, a sa razglasa je puštana narodna muzika.


Na stolu sa hranom bio je postavljen i promotivni materijal vladajuće stranke, pa je neko u šali prokomentarisao da je predsednik države zaglavljen između smokija i pasulja prebranca.


Visoke lomače su gorele i ove godina u pojedinim delovima grada.
Mnogi su se oko velike vatre okupili na travnatom delu između Novog naselja i Detelinare, a najveća je već tradicionalno naložena na Klisi gde je oko lomače postavljena ograda sa zastavom Srbije.

Građani Novog Sada i cele Srbije i dalje ostaju podeljeni oko toga da li Božić treba proslavljati u miru u krugu porodice ili na ulici uz lomaču i pirotehniku.

Oceni vest:
12
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Djoka

  pre 144 dana i 12 sati

  Novosadjani mrze dodjose jer badnjak nazivaju lomačom ili logorskom vatrom. Umesto da edukuju dodjoski narod o obicajima Vojvodjanskim za badnji dan oni pisu ovakav text, mesaju politiku i veru i navode lose primere praznovanja.

  Oceni komentar:
  18
  11
 • Kamen'čan

  pre 144 dana i 12 sati

  Evo slušam popa na RTV RNS1 koji objašnjava kako pravoslavni vernik treba da provede Badnje veče - tiho, u krugu porodice, ne uz lomače i ne uz alkohol i galamu - sve suprotno onome što se kod nas događa...

  Oceni komentar:
  0
  37