Biblioteke u Novom Sadu, Beogradu i Šapcu razvijaju sistem "BISIS 5"

Biblioteke u Novom Sadu, Beogradu i Šapcu razvijaju sistem "BISIS 5"

Unapređen bibliotečko-informacioni sistem "BISIS 5" predstavljen je danas u Novom Sadu.

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, taj program razvijaju istovremeno tri gradske biblioteke, i to u Novom Sadu, Beogradu i Šapcu.

Predstavljanju programa prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavlјević.

- Ovo je primer da tradicionalno čuvanje kulturnog blaga, što je izvorna delatnost biblioteke, i savremene tehnologije nužno ne isklјučuju jedno drugo, već u ovom kontekstu taj spoj daje novi kvalitet i sigurnost za budućnost. Na ponos svih nas je da je ovaj projekat osmišlјen od strane domaće pameti, a za nas u Novom Sadu posebno je bitno što je to realizovao Univerzitet, odnosno Fakultet tehničkih nauka. Hvala Ministarstvu na podršci i odluci da projekat bude implementiran u biblioteci u Novom Sadu, kao i FTN-u na tome što je doprineo osnaživanju biblioteke, njenih sadržaja i ponude, a na radost brojnih čitalaca – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavlјevića to ministarstvo nastavlјa da pomaže razvoj domaćeg softvera za bibliotečko-informativne sisteme u Srbiji.

- Očekujem da u periodu pred nama i druge biblioteke u našoj zemlјi prihvate i implementiraju ovaj softver. Suština je da Srbija mora po svaku cenu razvijati svoju visoku tehnologiju i potencijale u oblasti digitalizacije u visokostručnim oblastima. Pored pojednostavlјenja, kao očigledne koristi od toga, stajemo rame uz rame sa naprednijim evropskim državama koje odlikuje stvaranje visokotehnološki kvalitetnih proizvoda – rekao je Vukosavlјević.

Razvoj nove verzije BISIS-a, zasnovane na tehnologiji računarskih oblaka, omogućiće efikasnije održavanje, jednostavniju instalaciju, ujednačavanje i standardizaciju svakodnevne bibliotekarske prakse u informatičkom smislu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadska policija jkp novosadska toplana 27. novosadski maraton klinički centar vojvodine betanija Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina Spens raspored sahrana novi sad šoping centar promenada isključenja struje KCV jkp lisje novosadsko porodilište humanitarna akcija isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo Aleksandar Vučić bebe novorođenčad servisne informacije bez struje servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja bez vode izmena režima saobraćaja novosađani Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad