Cene skaču, ni inflacija ne miruje

Cene skaču, ni inflacija ne miruje

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u Srbiji u septembru bila 5,7 odsto više u odnosu na isti mesec prethodne godine, a 0,8 odsto veća nego u avgustu.

Pri tome je gotovo 60 odsto međugodišnje inflacije bilo opredeljeno faktorima na koje monetarna politika ne može da utiče – cenama neprerađene hrane i energenata, koji čine jednu četvrtinu potrošačke korpe.

Cene neprerađene hrane su u septembru, u odnosu na isti mesec prethodne godine bile veće za 17,9 odsto, pretežno kao posledica rasta cena svežeg povrća od 36,2 odsto i rasta cena svežeg mesa od 15,1 odsto.

Cene energenata su u istom periodu povećane za 9,5 odsto, pre svega kao posledica snažnog rasta cene nafte na svetskom tržištu i dostizanja njenog pretkriznog nivoa, koji je za posledicu imao i povećanje cena derivata nafte na domaćem tržištu od 16,3 odsto u odnosu na septembar prethodne godine kada su cene bile na znatno nižem nivou.

Prema projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će u naredna dva tromesečja najverovatnije nastaviti da se kreće iznad gornje granice ciljanog raspona od 3,0 plus minus 1,5 odsto.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Konačno svoji na svome

  pre 13 dana i 3 sata

  I pekari poskupeli, zna li neko jeftinu pekaru?

  Oceni komentar:
  1
  6