Četiri najskuplja grada u Srbiji nalaze se u Vojvodini

Četiri najskuplja grada u Srbiji nalaze se u Vojvodini

Beograđani imaju najveće prosečne plate ali, sudeći po podacima zvanične statistike, ne kupuju i najskuplje namirnice.

Uporedna kupovna moć po gradovima, koju objavljuje Ministarstvo trgovine, u okviru Potrošačke korpe, pokazuje da su hrana, odeća i komunalije u četiri grada skuplji nego u prestonici, gde je prosečna zarada 80.471 dinar što je taman dovoljno da pokrije prosečne mesečne potrebe domaćinstva

Potrošačka korpa u Novom Sadu je 84.994 dinara, u Zrenjaninu 84.407, u Pančevu 83.353, a u Subotici 82.521 dinar.

Odnos prosečne plate i prosečne potrošačke potrošačke korpe je i najlošiji u Zrenjaninu i Subotici, jer su potrebne 1,4 prosečne zarade u tim mestima da bi se kupili svi proizvodi koji su na spisku neophodnih za jedno domaćinstvo. Smederevci i Zrenjaninci primaju prosečno sličnu platu od oko 60.500 dinara, a dok je prvima dovoljno 71.659 dinara da "napune korpu" drugi za iste proizvode plaćaju gotovo 13.000 više, konstatuje euronews.rs.

Razlika između dva najskuplja grada po ovom parametru, Novog Sada i Zrenjanina, i najjeftinijeg grada prema nalazima iz zvanične statistke, Leskovca, je oko 18.000 dinara.

Razloge za to stručnjaci vide i u ostalim segmentima Potrošačke korpe, u koju osim hrane, koja zauzima 37 odsto spadaju i odeća, obuća, stanovanje, nameštaj, zdravstvo, transport, rekreacija i kultura i obrazovanje. Za to je u manjim sredinama, poput Leskovca, potrebno izdvojiti manje novca nego u većim gradovima poput Beograda i Novog Sada.

Ekonomista Dragovan Milićević kaže da ima više faktora koji utiču na to da su cene u manjim gradovima veće nego u Beogradu, što značajno utiče na kupovnu moć stanovnika.

Najvažniji faktor je konkurencija, jer kada nje nema, trgovci slobodno formiraju cene. Važan činilac je i raspoloživost trgovinskih lanaca, kao i robe koja se kupuje. Sada je u Srbiji zastupljenost velikih trgovina prilično dobra, ali nije svejedno ni koji lanci postoje u jednom gradu. Prednost koju imaju potrošači u Beogradu je što mogu da biraju, jer je ponuda veika – objasnio je Milićević.

Tekst u celini pročitajte na sajtu euronews.rs.

Oceni vest:
10
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pravda za Beograđane?

  pre 909 dana i 23 sata

  Bitno je da Beograd nije skup i da kifla u njemu uvek košta jeftinije nego u Novom Sadu a naročito u Subotici.
  A to je zato jer je Beograd žitnica Srbije.
  Naravno, osim Vrnjačke Banje i Šapca, Beograd je u mreži povlaštenih gradova gde se u školu ide kombinovano.
  To, da li će se vaša ili moja deca zaraziti i bolovati, to je manje bitno.
  Samo da nam Beograđani ne stradaju.
  A to je sve zato što smo svi braća i što je ovo jedinstvena Srbija, sa Centrom života u Beogradu.

  Oceni komentar:
  3
  39
 • Maks

  pre 909 dana i 19 sati

  Bravo tako treba!

  Oceni komentar:
  7
  5
 • Kurta

  pre 909 dana i 5 sati

  Potrosacka korpa 80000,plata 50000!!!!Samo u Srbiji je ovo moguce,ali vidim da je ljudima dobro i da nisu zabrinuti.Svako dobije ono sto je zasluzii,tako i nebeski narod.

  Oceni komentar:
  2
  19
 • Alek

  pre 909 dana i 3 sata

  Mi izabrali predsednika koji bi trebalo da radi za građane cele Srbije. Šta se dešava Vučić prosipa silne laži, plata prosečna 700 eura. Ako je tako zašto 2/3 zaposlenih radi za minimalac od 32000 dinara???
  Zašto su cene i veće od Evropskih gde je plata oko 3000 eura ??? Zašto se uvozi sve što može da se proizvede ovde??? Sistematski uništava našu ekonomiju, zašto su cene namirnica visoke??? Kada sve imamo i proizvodimo. Zašto je euro 118 dinara ??? Prost odgovor bi bio: političari kojima smo dali poverenje sarađuju sa kriminalom kako bi ostvarili lični profit.

  Oceni komentar:
  3
  21
 • Svetski fašizam u nastajanju

  pre 908 dana i 23 sata

  Naši političari sarađuju sa svetskim gazdama koje formiraju svetsku centralnu vlast.
  Primenjuju sva naređenja u tu svrhu. Manipulišu narodom uz pomoć medija.
  Saradnja sa kriminalom je samo u toj meri, koja im treba radi očuvanja vlasti.
  Jer, uz razoružan narod, nekoliko policija, vojskom i kriminalom kroz formu "navijača",
  uz prepaid izbornu kupovinu glasova sa 30 evra, šta ti još treba?
  Verujte mi, u ovakvoj Srbiji, gde škole ne greju i deca uopšte ne dobijaju nikakvu nastavu, znači nula, Srbiju kladionica i apoteka, rijalitija, verujte mi ne treba vam više ništa.
  Uništena je potpuno, do kraja.
  Srbiju, u kojoj Tržnica instalira kamere, softver za analizu lica i gradi bazu podataka koju će upotrebljavati ko zna kako i ko zna za koga. Sledeće su 5G mreža i kamere po semaforima i stubovima rasvete. Šta ono beše zakon?

  Oceni komentar:
  3
  20
 • Tina

  pre 908 dana i 16 sati

  Treba biti precizan, da li je to korpa za troclanu ili cetveroclanu porodicu i da li u nju spadaju i troskovi stanovanja - kirija ako ste podstanar ili rata za kredit. I koliko ljudi u Srbiji zaradjuje prosecnu platu, pa da onda vidimo koliko smo jadni i bedni.

  Oceni komentar:
  0
  12