Direktorka "Batuta": Potvrđena sva tri sezonska virusa gripa

Direktorka "Batuta": Potvrđena sva tri sezonska virusa gripa

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je da je epidemiološka situacija sa korona virusom u Srbiji stabilnija, ali je i dalje četvorocifren broj novozaraženih osoba.

Ona je gostujući u Dnevniku RTS-a napomenula da su domovi zdravlja puni ljudi sa respiratornim problemima, kašaljem i povišenom temperaturom, što ukazuje na sezonski grip.

Jovanović je rekla da su tokom prethodne nedelje laboratorijski potvrđena sva tri sezonska virusa gripa.

Ponovo se vratio grip, on obično nije udružen sa kovidom, a kad je u pitanju klinička manifestacija – simptomi traju pet do sedam dana. Grip je među nama i to sada, početkom aprila, što je neuobičajeno, s obzirom na sezonalnost pojave gripa – ocenila je Verica Jovanović.

VIRUS HARA MEĐU DECOM, A NIJE KORONA: Lekari o tome koji uzrast najčešće pogađa i koji su simptomi


Kako na izbore

Direktorka "Batuta" je dala preporuke iz epidemijskog ugla kako da odemo na glasanje u nedelju, uz napomenu da je nošenje maske individualna odluka.

Preporučili smo korišćenje svih preventivnih mera, provetravanje prostora u kome će se odvijati glasanje, da se primenjuju dezinfekcione mere, dezinfekcija ruku i higijena ruku, kada su u pitanju maske, individualna je odluka, uvek su preporuka, zavisno od toga kako se ko zdravstveno oseća, ona štiti onog ko je oboleo i sve druge – rekla je Jovanović.


Što se tiče glasanja u domovima za stara lica, napominje da su sačinjene posebne preporuke za ulazak u te ustanove. Svi birački odbori koji budu ulazili, članovi timova će morati da poštuju sva ta pravila, moraće da nose maske, kao i zaposleni, rekla je ona.

Radi se o principima i pravilima koji će biti jasno istaknuti. Distanca je preporučena i ona će se poštovati, rekla je.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan