Đedović: Uveliko pripremamo projekat izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske

Đedović: Uveliko pripremamo projekat izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa v.d. direktora "Transnafta AD Pančevo" Bogdanom Kuzmanovićem o projektu izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske koji će Srbiju povezati na naftovod "Družba" i unaprediti sigurnost snabdevanja naftom, saopšteno je iz Ministarstva.

U uslovima svetske energetske krize najvažnije je da sagledamo sve mogućnosti i potrebne investicije koje će obezbediti sigurnost snabdevanja energijom i energentima i veću energetsku bezbednost naše zemlje. Kao što radimo na diversifikaciji snabdevanja prirodnim gasom, veoma je važna diversifikacija snabdevanja naftom i uveliko pripremamo projekat izgradnje novog naftovoda kojim ćemo se povezati sa sistemom naftovoda u Mađarskoj. Time ćemo u potpunosti obezbediti sigurnost snabdevanja Rafinerije nafte u Pančevu i diversifikovati pravce snabdevanja naftom – rekla je Đedović.

Kuzmanović je informisao ministarku o napretku razgovora sa mađarskom kompanijom "Mol" o usaglašavanju tehničkih aspekata izgradnje novog naftovoda koji će Srbiji obezbediti 5,5 miliona tona nafte godišnje.

U narednim nedeljama se očekuje i potpisivanje Memoranduma o saradnji za realizaciju izgradnje naftovoda Mađarska–Srbija.

Na sastanku je razgovarano i o prioritetnim investicijima "Transnafte" i planovima izgradnje novih interkonekcija, naftovoda i produktovoda, koji će Srbiju povezati sa susednim zemljama i dodatno unaprediti sigurnost snabdevanja naftom.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan