Đorđo Sladoje i Ansambl "Vila" dobitnici nagrade Despotica mati Angelina

Đorđo Sladoje i Ansambl "Vila" dobitnici nagrade Despotica mati Angelina

Uredniku književnog programa Kulturnog centra Novog Sada i pesniku Đorđu Sladoju u nedelju na dan Svete Majke Angeline u manastiru Krušedol na Fruškoj gori uručena je nagrada Despotica mati Angelina, za doprinos lepoti i dostojanstvu života.

 

Nagradu je takođe dobio i Ansambl "Vila", a laureatima je nagradu uručio Episkop sremski gospodin Vasilije. Nagradu dodeljuje Eparhija sremska i Radio- televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske.

U obrazloženju, u ime organizatora, Episkop sremski gospodin Vasilije i Sofija Ljukovčan, urednik i autor redakcije umetničkog programa RTV Vojvodine, između ostalog, naveli su  da je, uz ljubav kao ubedljivo najekskluzivnije stanje duše, upravo lepota ta koja rađa misao o dostojanstvu i dragocenu spoznaju da smo deo uzvišenog, te da, u tom kontekstu, imamo koga da pamtimo i na koga da se ugledamo.

Urednik književnog programa u KCNS i pesnik, Đorđo Sladoje, rekao je da se iskreno obradovao ovoj nagradi, dodavši da je prepodobna mati Angelina i nakon pet vekova ostala simbol duhovne snage i lepote i primer žrtvovanja za opšte dobro na način koji je danas gotovo nezamisliv.  

 

 

- Uz to, moram, reći, da se dobro osjećam u društvu dosadašnjih dobitnika – Đorđa Nikolića, Matije Bećkovića, Rajka Petrova Noga, Emira Kusturice – dodao je Sladoje.

Nagrada u slavu srpske despotice, zadužbinarke i svetice Angeline Branković – prepodobne mati Angeline, u početku dodeljivana je za najbolju objavljenu knjigu na srpskom jeziku (godine 2013. za knjigu "Vi niste od ovoga sveta", SKZ, pesniku Đorđu Nikoliću; godine 2014. za poemu "Oli mi ga dat", Oktoih, Štampar Makarije i Andićev institut, pesniku Matiji Bećkoviću i godine 2015. za zbirku "Preko pepela", Pravoslavna reč, pesniku Rajku Petrovu Nogu), a prošlog leta prerasla je književni kontekst, te se dodeljuje instituciji i zaslužnom pojedincu za njihova dela i delanja kojima doprinose lepoti i dostojanstvu života (godine 2017. Emiru Kusturici i Galeriji Matice srpske).

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan