Đorđo Sladoje i Ansambl "Vila" dobitnici nagrade Despotica mati Angelina

Đorđo Sladoje i Ansambl "Vila" dobitnici nagrade Despotica mati Angelina

Uredniku književnog programa Kulturnog centra Novog Sada i pesniku Đorđu Sladoju u nedelju na dan Svete Majke Angeline u manastiru Krušedol na Fruškoj gori uručena je nagrada Despotica mati Angelina, za doprinos lepoti i dostojanstvu života.

 

Nagradu je takođe dobio i Ansambl "Vila", a laureatima je nagradu uručio Episkop sremski gospodin Vasilije. Nagradu dodeljuje Eparhija sremska i Radio- televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske.

U obrazloženju, u ime organizatora, Episkop sremski gospodin Vasilije i Sofija Ljukovčan, urednik i autor redakcije umetničkog programa RTV Vojvodine, između ostalog, naveli su  da je, uz ljubav kao ubedljivo najekskluzivnije stanje duše, upravo lepota ta koja rađa misao o dostojanstvu i dragocenu spoznaju da smo deo uzvišenog, te da, u tom kontekstu, imamo koga da pamtimo i na koga da se ugledamo.

Urednik književnog programa u KCNS i pesnik, Đorđo Sladoje, rekao je da se iskreno obradovao ovoj nagradi, dodavši da je prepodobna mati Angelina i nakon pet vekova ostala simbol duhovne snage i lepote i primer žrtvovanja za opšte dobro na način koji je danas gotovo nezamisliv.  

 

 

- Uz to, moram, reći, da se dobro osjećam u društvu dosadašnjih dobitnika – Đorđa Nikolića, Matije Bećkovića, Rajka Petrova Noga, Emira Kusturice – dodao je Sladoje.

Nagrada u slavu srpske despotice, zadužbinarke i svetice Angeline Branković – prepodobne mati Angeline, u početku dodeljivana je za najbolju objavljenu knjigu na srpskom jeziku (godine 2013. za knjigu "Vi niste od ovoga sveta", SKZ, pesniku Đorđu Nikoliću; godine 2014. za poemu "Oli mi ga dat", Oktoih, Štampar Makarije i Andićev institut, pesniku Matiji Bećkoviću i godine 2015. za zbirku "Preko pepela", Pravoslavna reč, pesniku Rajku Petrovu Nogu), a prošlog leta prerasla je književni kontekst, te se dodeljuje instituciji i zaslužnom pojedincu za njihova dela i delanja kojima doprinose lepoti i dostojanstvu života (godine 2017. Emiru Kusturici i Galeriji Matice srpske).

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje memorijal velikana groblje lisje OK Vojvodina raspored sahrana novi sad servisne informacije Voša almaško groblje vreme danas betanija novosadsko porodilište gradsko groblje JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad bebe bez struje servisne informacije novi sad Spens vremenska prognoza novi sad jkp lisje horoskop odbojka elektrovojvodina novosadski sajam zodijak Miloš Vučević bez vode havarija na vodovodu Elektrodistribucija Novi Sad