Do 2040. godine ješćemo sve više veštačkog mesa i jestivih insekata

Do 2040. godine ješćemo sve više veštačkog mesa i jestivih insekata

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Denis Kučević izjavio je da predviđanja govore da bi do 2040. godine globalni promet veštačkog mesa i alternativa mesu (biljne zamene, jestivi insekti i dr.) trebalo da bude između 900 i 1000 milijardi dolara godišnje.

U međuvremenu, tradicionalna i konvencionalna stočarska proizvodnja a sa njom i porodična farmerska gazdinstva na selu, izložena su nepravednim negativnim narativima, deklarisana kao "zagađivači" i neracionalni "uništivači". Otuda se imperativno i nameće isticanje značaja očuvanja tradicionalne domaće proizvodnje hrane, u dovoljnim količinama i kvalitetu, koju građani Republike Srbije zasigurno zaslužuju – navodi Kučević.

Dodaje i da zagovornici "veštačkog" mesa tvrde da nije samo vazduh taj kojeg ugrožavaju krave, već se stočarstvo i proizvodnja mesa prikazuju i kao preveliki potrošač vode, jer kako tvrde za proizvodnju jednog kilograma goveđeg mesa potrebno je neverovatnih 16.000 litara  vode!

– Istina je da se u ovoj kalkulaciji za 1 kg mesa nalazi preko 93% kišnice, zbog čega je ta voda i nazvana "virtualna voda", a odnosi se na kišnicu potrebnu za proizvodnju hrane za životinje. U ovom slučaju i obračunu, zapravo samo 3,6% vode pripada kvalitetu vode za piće. U tom smislu, i najveći broj rezultata istraživanja sa poznatih Svetskih univerziteta, saglastan je da se za proizvodnju 1kg mesa troši između 150 i 550l – kaže Kučević.

Profesor Kučević kaže i da kada je reč o uticaju crvenog mesa na zdravlje čoveka i pojavu bolesti, najnovija medicinska istraživanja (u toku 2022-2023 godine) sa velikog broja Svetskih instituta i univerziteta su odbacila tezu o negativnom uticaju mesa na pojavu bolesti i narušavanje zdravlja čoveka.

 Na drugoj strani, rezultati istraživanja FAO i ekspertskog tima WHO (Rim, 2023) o upotrebi veštačkog mesa ukazali su na 53 potencijalne opasnosti po ljudsko zdravlje (kontaminacija teškim metalima, mikroplastikom i nanoplastikom, alergenima itd). A grupa naučnika sa Univerziteta Dejvis u Kaliforniji je kroz svoje studije ukazala da je potencijal globalnog zagrevanja od proizvodnje veštačkog mesa iz ćelijskih kultura čak do 25 puta veći nego onaj kod tradicionalne proizvodnje goveđeg mesa – objašnjava profesor.

Oceni vest:
3
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sendvičari, ostav!

  pre 111 dan i 9 sati

  Ispravka,do 2027-me. Nemojte sumnjati u odanost sadašnjih vlasti Novom Svetskom Poretku.
  Kao što vidite Obraćaju i povraćaju jedno,dok nam se u životima događa sasvim drugo.
  Digitalizovali su nas i popisali, svi naši podaci su u svim svetskim službama.
  Hranu nam daju onu koju su oni zamislili, domaće nemamo.
  Svojom velikom zabrinutošću su uspeli da kosovske Srbe spuste na najniži mogući nivo.
  Onih 10.000 će vas i nas skupo koštati.
  Što će vreme pokazati,bez obzira na komentare koji će uslediti.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Mihajlo

  pre 110 dana i 19 sati

  97% naucnika se slaze da ne zeli da izgubi finansiranje istrazivanja po narudzbi.

  Oceni komentar:
  0
  3