Dobro jutro, Novi Sade, šta će biti s tvojim lepim vilama?

Dobro jutro, Novi Sade, šta će biti s tvojim lepim vilama?

Pored neprevaziđene Petrovaradinske tvrđave i najužeg gradskog jezgra – Zmaj Jovine i Dunavske ulice, Novi Sad još uvek može da se pohvali i prelepim vilama u Starom gradu, u okolini Jodne banje, u delu Adamovićevog naselja...

Dobar deo Grbavice i Jevrejske ulice smo, nažalost, već izgubili...

Srcu je bliska i Podbara, tj. ono što je od nje ostalo i što se sad uređuje kao Almaški kraj, nakon što je rekonstruisan deo Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, uz napomenu da i Petrovaradin sve više ide u visinu nauštrb starih lepih "švapskih" kuća.

Pitanje šta će biti sa svim tim građevinama koje čuvaju duh nekog, po mnogo čemu (posebno po arhitekturi) lepšeg vremena, a koje su u uređenim evropskim državama zaštićene i deo su turističke ponude.


Naravno da treba pratiti i moderne tokove i zidati u skladu sa vremenom, ali nikako ne smemo uništiti ovu lepotu uz koju smo odrasli.

Da verujem da Tvrđava i strogi centar nisu ugroženi, mada, mislili smo da su i Tanurdžićeva palata i Banovina svetinje, kad, ne lezi vraže... Oči se moraju držati širom otvorene, a evo i nekoliko primera koji su svima poznati.

Da napomenem da već danima pokušavam da se na sajtu gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture podsetim koji su objekti pod zaštitom, ali sa njim se izgleda nešto dešava, nadam se da je samo tehnički problem. Srećom pa postoji mejl na koji 2020. nismo dobili odgovor pa imamo dokaz da postoji "Blok vila u centru Novog Sada" koji je pod "prethodnom zaštitom". Ipak, ni to nije smetalo da neke od njih budu srušene, kao što je bila vila u Pavla Simića 1, ali moram priznati da je njen novi vlasnik, bar od spolja uspeo da povrati stari sjaj prethodne građevine čiji izgled je maksimalno očuvao, odnosno, "vratio u prethodno stanje". 

Vase Stajića

Nešto porušeno, pa sazidano više nego što bi smelo, a čuvena vila pored dečjeg dispanzera čeka... nešto... Možda da se nešto promeni pa da tu nikne višespratnica ili šta, nemam pojma, ali prizor nije lep – krov propao, ono malo preostalog zelenila povremeno glumi parking...


U ulici ima zaista kuća "za primer" koje se redovno održavaju, kao što je pomenuta dečja ambulanta, a tu je i kuća u kojoj gazduje Vojvođansko lekarsko društvo i još nekoliko susednih.

U centru Novog Sada se urušila vila stara sto godina


Vila Mirić

Šta se krije iza inicijative stranke "Istina" i da li je ona samo utopija jer svima lepo zvuči kad čuje "nećemo kockarnice, hoćemo pozorišta, muzeje i galerije", ali da li će novi vlasnik koji za dve godine nije još ništa uradio da ovaj biser arhitekture bar obezbedi jer fasada baš nije u najboljem stanju ili mu "godi" ideja da je "prepusti" gradu za (plus-minus) "milionče" za koliko ju je oglasio na sajtovima za nekretnine, možda ćemo uskoro saznati. U svakom slučaju, bilo bi lepo da ovaj "najraniji primer internacionalne arhitekture podignut na području grada" ponovo bude mesto na koje smo ponosni.

"Istina" traži da Grad i Pokrajina otkupe Vilu Mirić i privedu je javnoj kulturnoj nameniLepi primeri

U duhu najradosnijeg hrišćanskog praznika, moram pohvaliti još neke kuće koje se "ne daju", delom zahvaljujući "staroj gardi" (iz Starog grada) koja ih održava. To su pojedine vile u Mike Antića, Vojvođanskih brigada, znate onu sa bazenčićem i onu pored, sa uvek lepo uređenom baštom koja je skoro i renovirana.


Renovirane su i neke druge, ali je opet stradalo zelenilo...

Primera i lepih i loših je mnogo, bilo bi lepo da Grad može da "pogura" da se neke od njih srede i zablistaju novim sjajem.

Grade naš, ne daj se, čuvaj svoj duh i svoju lepotu jer (još uvek) ne planiramo da te napuštamo i trebaš nam jak i lep za našu decu.

Do tada vam preporučujem odlične emisije "Graditelji Novog Sada" koje možete pronaći na Jutjubu i čuti priče o najpoznatijim građevinama u Novom Sadu kao i o njihovim tvorcima.

Oceni vest:
57
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cile

  pre 310 dana i 19 sati

  Retko gde se može pročitati ovako kvalitetan članak.
  Hvala na tome!

  Oceni komentar:
  2
  66
 • Marina

  pre 310 dana i 18 sati

  Odličan tekst, svaka čast. Treba se pozabaviti time. Odličan predlog za Vilu Marić. Hvala.

  Oceni komentar:
  4
  38
 • Ljubinko

  pre 310 dana i 13 sati

  Davno sam rekao, kada su krenuli da kupuju,pa kao nemaju da uloze u odrzavanje dok ne dodje u fazu rizicnu za prolaznike i da se mora rusiti. Da je drzava kao sto nije, te objekte treba oduzeti, preracunati koliko kosta renoviranje i isplatiti ostatak od procenjene vrednosti ili renovirati u organizaciji drzave i naplatiti vlasniku. Tu bi se zavrsilo sa mahinacijama i sacuvale stare kuce i objekti.

  Oceni komentar:
  2
  28
 • Aleksandra

  pre 309 dana i 22 sata

  Šta se dešava sa domom zdravlja u Njegosevoj ulici ? Godinama je zatvoren a zgrada propada .

  Oceni komentar:
  0
  23
 • Redakcija

  pre 309 dana i 21 sat

  @Aleksandra: http://www.mojnovisad.com/vesti/nekad-ispunjene-pacijentima-danas-zabravljene-i-napustene-id30653.html

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Milorad Stojkic

  pre 308 dana i 13 sati

  Došli divlji

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Drago J. Torbica

  pre 29 dana i 14 sati

  Pardon, ulica se zove LAZE Stajića.

  Oceni komentar:
  0
  0