Dr Kon: Rezultati pokazuju da izlazimo iz intenzivne aktivnosti virusa

Dr Kon: Rezultati pokazuju da izlazimo iz intenzivne aktivnosti virusa

Rezultati pokazuju da izlazimo iz ove situacije sa koronavirusa odnosno intenzivne aktivnosti virusa, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon i precizirao da iz epidemijske situacije izlazimo za oko dve nedelje.

Da li smo pre vremena ušli u ovu situaciju da popuštamo mere? Kao što smo na samom startu ušli u stroge mere, tako pravovremeno izlazimo iz zatvorenosti i ulazimo u redovan život. Ali, to će trajati, to neće odjednom da se preseče i da se uđe u normalan živo – rekao je dr Kon odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da su eventualne ekscesne situacije sada sve manje i teško da mogu da se dogode i da imaju mogućnosti da do te mere utiču i podignu potencijal virusa da može da izazove ono što je do sada izazivao.

Da li je to posledica slabljenja samog virusa ili mera, to će pokazati budućnost. Pričamo o Srbiji. Po shvatanju nekih smo tek na samom početku epidemija na globalnom nivou, pošto se tek zahuktava virus i prelazi na južnu hemisferu, gde su zdravstveni sistemi slabije strukturirani – rekao je Kon.

Zabrana kretanja logična za 1. maj

Kon smatra da je logično da i za prvomajske praznike važi zabrana kretanja, a da za Đurđevdan, jednu od najvećih slava, ne bi trebalo ništa dodatno preduzimati, jer svakako policijski čas počinje od 18 sati.

Još nismo raspravljali o zabrani kretanja za 1. maj, ali lično mislim da je logično da i dalje bude zabrana kretanja, jer je to poslednji trenutak kada može ozbiljno da se pokvari sve ovo što smo imali – rekao je Kon na pres konferenciji, odgovarajući na pitanje novinara.

Đurđevdan?

Kon je rekao da je to, praktično, jedan dan, radni, kada policijski čas počinje u 18 sati.

Mislim da tu ne treba ništa dodatno raditi, i praktično, da izađemo iz situacije da imamo takve značajne događaje ispred nas i onda možemo da razmišljamo o ozbiljnom otvaranju, ako rezultati nastave ovako da padaju – rekao je Kon.


Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan