Evo kada će biti ukinut roming na Zapadnom Balkanu

Evo kada će biti ukinut roming na Zapadnom Balkanu

U regionu Zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana čiji je domaćin ove godine Tirana.

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju onlajn samita, koji se održava do 28. oktobra, istakla da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, kao i da će treći korak biti smanjivanje rominga između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja Zapadnog Balkana i da će i na Samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mesta.

Bregu navodi da se region suočava sa novim izazovima usled pandemije Kovida-19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Predviđanje budućnosti

  pre 947 dana i 5 sati

  Internet i mobilna mreža će postojati još jedno 3 ili 4 godine. A onda će u 2 dana sve prestati da radi.

  Oceni komentar:
  0
  1