Evo kako da sprečite prehladu

Evo kako da sprečite prehladu

Sezona je virusa, te je dovoljno da neko u blizini kine i da osetimo prve simptome prehlade. Postoje osobe koje su sklone razboljevanju usled naglih promena temperature kojima svedočimo ovih dana, ali i one druge kojima je prehlada gotovo strana.

Da li razliku prave navike u ishrani i pronalaženje balansa između odmora i fizičke aktivnosti, ili je posredi dobar imunitet koji se stiče od malih nogu, ne možemo pouzdano reći, ali postoje trikovi koji vam mogu pomoći tokom ovih zimskih meseci.

1. Unosite dovoljno tečnosti

Poznat vam je značaj hidratacije tokom cele godine, te se potrudite da pijete što više vode, čaja, ili ceđenih sokova. Naš savet je da izbegavate kafu, ili da smanjite broj šoljica dnevno. Cilj je da telo pročistite, a navedeni napici su pravi saveznici u toj misiji.

2. Ispirajte grlo slanom vodom

Ovaj savet prenosi se sa generacije na generaciju, a veoma je delotvoran kada zaboli grlo. Važno je da voda bude topla, ne vrela, kao i da par minuta grgućete, kako ujutru, tako i pred odlazak na spavanje. Na ovaj način otklanjate alergene i bakterije.

3. Kafu zamenite čajem

Već smo napomenuli da je tokom zime najbolje ograničiti unos kafe, a čaj je prava zamena za nju. Bilo da se odlučite za crni ili zeleni, odmah ćete osetiti blagodeti, a ukus možete obogatiti dodavanjem limuna ili meda. Preporuka je da se naparavate ovim napitkom, kako biste brže uklonili bakterije iz nozdrva.

 


4. Unosite cink

Savet specijalista za uho, grlo i nos, jeste da tokom zimskih meseci povremeno koristite lozenge sa cinkom. One pomažu organizmu da jača imunitet i lakše prebrodi virus ukoliko se on pojavi.

5. Duže odmarajte

Ukoliko osećate naznake prehlade, unesite promene u dnevni raspored i dobro se naspavajte. Organizmu je potrebno 7 do 8 časova sna kako bi dobro funkionisao, kako u redovnim uslovima, tako i kad smo pod temperaturom.

6. Perite ruke što češće

Ovu lekciju učimo od malih nogu, međutim nije naodmet ponoviti njen značaj. Obično zaboravimo da operemo ruke nakon rukovanja sa nekim, a bakterije se samo razmnožavaju. Stoga, uvek sa sobom nosite antiseptik za ruke ili vlažne maramice, koji mogu poslužiti svrsi.

7. Idite na masažu

Ovo je odličan vid borbe protiv prehlade, iako mu najređe pribegavamo. Masaža ne samo da opušta telo i umanjuje nagomilani stres, već i podstiče bolju cirkulaciju. Kada se opustite, manja je šansa da ćete se razboleti.

8. Redovno vežbajte

Vežbanje je značajno za blagostanje čitavog organizma, jer jača imunitet. Potrebno je održavati kontinuitet, a dovoljno je i prošetati nekoliko kilometara dnevno ili uraditi seriju vežbi kod kuće.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan