Evo koliko često bi trebalo da perete jakne

Evo koliko često bi trebalo da perete jakne

Istraživanje koje je sproveo Joules otkrilo je da jedna od pet osoba pere svoje zimske jakne jednom godišnje, a 17% priznaje da nikada ne pere svoju odeću za napolje.

Sara Dempsi, stručnjak za pranje veša, rekla je kako možda ne deluje nužno da redovno stavljate svoje jakne u veš-mašinu, ali se i one prljaju, iako ne dolaze u dodir sa kožom, prenosi City magazin.

Zimske jakne treba čistiti barem jednom tokom hladne sezone, a pojedine mogu zahtevati više održavanja.

To će zavisiti od nekoliko faktora, uključujući materijal, boju, sadržaj vlakana, koliko često je nosite i kako je smeštena od poslednjeg nošenja – rekla je Dempsi.

Vuneni kaputi

Prema njenom mišljenju, wool coats (kaputi od vune) treba čistiti samo jednom tokom sezone. I kada odlučite očistiti zimski kaput, nije važno da li to radite odmah kada ga izvadite iz skladišta ili kada ste spremni da ga odložite.

Vuna se opisuje kao samostojeći materijal jer sadrži keratin, koji ubija bakterije koje uzrokuju miris, pa vunenim kaputima obično treba samo jedno čišćenje tokom sezone – rekla je Dempsi.

Ukoliko pokisnete u kaputu, veoma je važno da ga dobro osušite, jer ako mokar kaput stavite u orman, svoriće se neprijatan miris.

Kožne jakne

Jakne od kože trebalo bi da čistite barem jednom ili dva puta godišnje, a ako je često nosite, i češće.

Preporučljivo je da između hemijskih čišćenja prebrišete vašu jaknu krpom – savetovala je Sara.

Obične puf jakne

Kada je reč o prošivenim jaknama i parkama, Dempsi je preporučila da se one peru najmanje dva puta tokom zimske sezone, posebno ako se nose svakodnevno.

Pre nego što ih ubacite u mašinu za pranje, pročitajte etiketu na odeći i proverite da li je vaša jakna punjena perjem ili sintetikom. Pažljivo ih perite prema uputstvu, i obavezno u bubanj ubacite teniske loptice kako se punjenje ne bi zgrudvalo.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan