Evo koliko u ovih šest zemalja zarađuju zanatlije a koliko lekari

Evo koliko u ovih šest zemalja zarađuju zanatlije a koliko lekari

Saznajte kakav je standard zaposlenih u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, Americi, Engleskoj ali i nama najbližoj Hrvatskoj koja vapi za sezonskim radnicima.


Plate za srednju stručnu spremu

Nemačka

Poznato je da je u Nemačkoj velika potražnja za radnicima, govori se o brojkama od preko milion njih, pa je njihova Vlada preduzela konkretne mere. Od 1. marta ove godine je planirano da počne lakši režim, manje papira i duži legalni ostanak za naše radnike. Među poslovima koji se traže ima svega – od poslova za zanatlije do onih poslova određenih za visoko obrazovane, piše klikdoposla.com

Oni su za podatke o zaradama konsultovali sajt nemačke Nacionalne službe za zapošljavanje. Sve plate su izražene u bruto brojci sa porezima i doprinosima. Najveća je potreba za prodavcima, a njihova plata je u proseku od 1.700 do 1.800 evra. Na drugom mestu su vozači i vozači viljuškara, a njihova satnica je oko 14 evra. Traže se i automehaničari i radnici obezbeđenja koji mogu dobiti i 16 evra po satu.Austrija

Ova zemlja ima takođe ima dugu gastarbajtersku istoriju kada je reč o našim građanima. Pored programera, najviše se traže baš zanatlije i prodavci. Zaposleni u metalnoj industriji – metalostrugari, varioci i drugi, mogu da zarade, ako su pravi majstori, i 3.000 evra mesečno bruto.

Kvalifikovani radnici koji imaju završen samo zanat u proseku primaju oko 2.300 evra bruto, a najmanje su plaćeni pekari i mlinari i njihova plata je oko 1.300 evra bruto – priča M.J. koji radi posao automehaničara u Salzburgu, a prenosi sajt Klikdoposla.

Švedska

Zanatlije dobro prolaze i u Švedskoj, jednoj od zemalja koja je u poslednje vreme postala omiljena među Srbima. Među zanimanjima koja su potrebna ovoj zemlji izdvajaju se građevinske struke – moleri, gipsari i keramičari. Plate koje oni tamo mogu da zarade za te poslove daleko su veće od onih u domovini i kreću se u proseku od 2.000 do 2.500 evra. Ono što je mana jeste što u to retko kada ulazi stan, pa radnici moraju da se snalaze, a stan je naći jako teško i cene su astronomske.

Engleska

Milan je radio i u Nemačkoj i u Engleskoji i kaže da su u Engleskoj plate za isti posao bolje. Njegov fabrički posao na mašini sa srednjom stručnom spremom u Engleskoj je plaćen 3.000 funti, što je preko 400.000 dinara. Najniže plate su zanatlijske – oko 1.500 evra, dok fabričke "idu" do 3.000 funti. Jedno od deficitarnih zanata su zidari koji dobijaju i 1.000 funti na nedeljnom nivou.

SAD

U Americi je potražnja za nešto neobičnijim zanatima, bar ako je suditi prema njihovim zvaničnim podacima. Među najtraženijim zanimanjima sa srednjom stručnom spremom su operateri u elektranama koji mogu godišnje da zarade i 80.000 dolara, što je na mesečnom nivou preko 6.500 dolara, slične plate imaju i električari, dok vozači i menadžeri transporta imaju oko 90.000 mesečno što je oko 7.000 dolara na mesečnom nivou. Među traženim zanimanjima su i vatrogasci sa zaradom od 76.000 dolara godišnje, što je nešto više od 6.300 dolara mesečno.

Hrvatska

U ovoj susednoj zemlji se pretežno traže sezonci zbog ogromnog broja njihovih državljana koji su nakon ulaska u Evropsku uniju otišli "preko grane". Tu naši ljudi mogu da vide svoju šansu za zaposlenje jer nam Hrvatska blizu, plate su nešto veće nego kod nas, a dobra stvar je što većina poslodavaca daje i smeštaj. Na njihovim sajtovima za zapošljavanje sve vrvi od poslova za kuvare i konobare, pa su ovo nesumnjivo najtraženija zanimanja i za njih možete dobiti u zavisnosti od regije od 650 do 1.000 evra. Najmanje se plaća u Istri, dok su plate sa odlaskom na jug i približavanjem Dubrovniku sve veće. Što se tiče ostalih zanata, poput automehaničara i mašinaca njihove plate se kreću u rasponu od 6.000 do 7.000 kuna što je od 800 do 950 evra.


Plate u medicinskoj struci

Nemačka

Dobro je poznato da je Nemačka postala druga Srbija, uslovno rečeno, kada se govori o odlasku naših lekara i medicinskih sestara koji sve više uče njihov jezik jer znaju da su ovoj zemlji Evropske unije preko potrebni. Lekari već godinama unazad imaju najveće plate u Nemačkoj pa prema podacima njihovih sajtova za zapošljavanje i Nacionalnog biroa, doktori prosečno godišnje zarade 78.000 evra što je oko 6.500 evra mesečno. U pitanju je naravno bruto iznos od kog se kasnije odbijaju porezi i doprinosi. Plate se razlikuju od pokrajine do pokrajine, a jug Nemačke je bolje plaćen od severa i to treba imati u vidu prilikom odlučivanja. Kada nostrifikuju svoju diplomu medicinske sestre u ovoj zemlji mogu da zarade od 2.500 do 3.300 evra bruto, dok se bez priznate diplome plate kreću oko 2.000 evra.

Austrija

Nacionalna služba za zapošljavanje ove zemlje na svom sajtu objavljuje redovno zakonski minimum koji neko može da dobije za određeni posao i ispod toga poslodavac ne bi smeo da daje platu. O tome da li će plata biti veća, zaposleni može da pregovara. Lekar opšte prakse u ovoj zemlji minimum može dobiti 2.900 evra bruto. Medicinisko osoblje sa druge strane bez odbijenih poreza i doprinosa zarađuje minimum 1.950 do 2.000 evra.Švedska

Šveđani su u potrazi za medicinskim radnicima, te su često otvorene pozicije koje bi trebalo da popune apotekari, babice, medicinski biohemičari različitih profila i njihove plate su i do 3.400 evra mesečno. Lekari zarađuju i do 5.000 evra.

Engleska

Englezi definitivno ne žale novac da dovedu lekare i ovo zanimanje je kod njih na visokoj lestvici kada je reč o najplaćenijim zanimanjima. Najčešće se nudi ugovor na neodređeno vreme, a na njihovim sajtovima za zapošljavanje plate za doktore se kreću od 70.000 do 90.000 britanskih funti bruto zarade što je od 6.800 do 8.750 evra mesečno. Velika je potražnja i za medicinskim sestrama, pa Britanci nude u proseku od 2.200 do 2.500 evra za dolazak ovog osoblja na upražnjena radna mesta.

SAD

U prvih devet najplaćenijih zanimanja u ovoj zemlji prema podacima njihove nacionalne službe za zapošljavanje spadaju zaposleni u medicinskoj branši. Plate se računaju na godišnjem nivou pa tako lekari sa specijalizacijom zarađuju i do neverovatnih 250.000 dolara godišnje što je oko 20.000 dolara bruto. Naravno dosta zavisi od specijalizacije, a najplaćeniji su anesteziolozi i hirurzi, dok ostale specijalizacije imaju nešto manje plate, ali svakako daleko veće od evropskog proseka.

Hrvatska

Hrvati se poput nas ne mogu pohvaliti da im medicinsko osoblje prima astronomske sume novca za uloženi trud i učenje, pa se i iz ove zemlje mahom lekari i sestre iseljavaju zbog niskih primanja. Plate su, istina, za tu oblast porasle i 10 odsto, ali su primanja i dalje ispod nivoa Evropske unije. Plate za lekare su oko 1.000 evra, a nedavno su ambulante širom ove zemlje raspisivale konkurse. Tako je jedna u Dubrovniku za dolazak lekara nedavno nudila i 1.350 evra i plaćen smeštaj.


Izvor: 
klikdoposla.com

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan