Evo pod kojim uslovima naši državljani mogu putovati u zemlje regiona

Evo pod kojim uslovima naši državljani mogu putovati u zemlje regiona

Ministri zemalja članica EU odlučivali su danas da li će lista zemalja čijim državljanima je dozvoljen ulazak u EU biti proširena. Kao što je i bilo najavljeno, Srbija se nije našla na toj listi zbog striktnih pravila EU o broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u Srbiji, našim građanima, od zemalja regiona, ulazak i tranzit bez ograničenja dozvoljen je u BiH, Albaniju, Bugarsku, a od pre neki dan i u Sloveniju.

Građanima Srbije koji planiraju turistički da putuju još je rampa spuštena za zemlje EU, Grčku, Rumuniju, Austriju, Italiju, Mađarsku.

Državljanima Srbije koji nemaju regulisan boravak u EU moguć je ulazak u zemlje članice samo u posebnim slučajevima, recimo ako putuju zbog lečenja.

Oni koji imaju regulisan boravak, a koji dolaze sa područja sa povećanim rizikom od Kovida-19, dozvoljen je ulazak u države članice, pri čemu je potrebno da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, piše B92.

Ukoliko ne poseduju negativan test, izriče im se 10-dnevna samoizolacija i obavezni su da u roku od 48 sati obave testiranje o sopstvenom trošku, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Državljani Srbije koji imaju regulisani boravak mogu da uđu u Severnu Makedoniju, kao i ona lica koja imaju zakazano lečenje. Neophodan je negativni test ne stariji od 72 sata. Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima o mestu i trajanju boravka u Severnoj Makedoniji. Tranzit kroz Severnu Makedoniju može da traje do tri sata i nije potreban negativan test.

Za srpske građane koji žele turistički da putuju u Mađarsku spuštena je rampa od 1. septembra, a ulazak u tu zemlju u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti mađarske policije, a zahtev se podnosi preko njihovog sajta,  na mađarskom ili engleskom jeziku.

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana, ili negativan rezultat serološkog testa na atitela klase IgM (ELISA), ne stariji od 72 sata. Osim jednog od tri testa, neophodno je da lice u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u tu zemlju, saznaje B92.

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i on bude negativan. Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. vlasnici nekretnina u Hrvatskoj) ili drugih ličnih neodložih razloga, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati. Za lica u tranzitu nije potreban test ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati. 

U EU bez ograničenja mogu putovati samo državljani: Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, kao i Kine pod uslovom da ona odobri slobodno putovanje državljana zemalja EU na svoju teritoriju.

Ograničenja putovanja utiču na sve, pa tako i na Srbiju, čiji državljani bez obaveznog PCR testa, serološkog testa ili karantina, mogu da putuju u 19 zemalja. Spisku od 17 zemalja početkom nedelje priružila se i Slovenija, a od 28. septembra i Ukrajina je otvorila svoje granice za strane državljane.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vasa Ladacki

  pre 860 dana i 15 sati

  Planetarno ludilo

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Kad obećavaju...

  pre 860 dana i 3 sata

  Ponašaju se sa ljudima, kao da su ovce u torovima.
  No, može to i da pređe neke granice i bez PRC testa.

  Oceni komentar:
  0
  0