"Evropska noć istraživača" 28. septembra i u Novom Sadu

"Evropska noć istraživača" 28. septembra i u Novom Sadu

"Istražuj kroz noć, u znanju je moć", moto je pod kojim se deveti put u Srbiji održava "Evropska noć istraživača". Najveća naučna žurka, kako je organizatori nazivaju, održaće se tradicionalno poslednjeg petka u mesecu, 28. septembra.

Na nacionalnoj konferenciji u Beogradu predstavljena su tri projekta čiji će sadržaj biti raspoređen na 26 gradova širom Srbije. U Vojvodini centralna tema je povezivanje. Porojekat ReConNeCt predstavila je dr Tijana Prodanović, redovna predavačica Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koja je istakla da su u fokusu ove godine interdisciplinarne nauke.

- Želimo da posetioce povežemo sa naukom, da im pokažemo kako je nauka povezana sa našim životima, ali i kako su nauke povezane među sobom. Kako to izgleda kada više istraživača, iz različitih oblasti, radi zajedno na rešavanju istog problema – navela je Prodanović.


U Novom Sadu "Evropska noć istraživača" biće održana u tržnom centru "Big" od 15 do 22 časa, gde će se posetiocima naučnici predstaviti zanimljivim eksperimentima i interaktivnim radionicama. U Kulturnom centru "Lab" od 19 do jedan čas iza ponoći na programu će biti naučni kvizovi i interesantna predavanja o hrani. Budući da je 2018. godina kulturnog nasleđa, posetioci će moći da degustiraju "nove ukuse naše prošlosti".  

Univerziteti u Beogradu i Nišu koordinatori su projekata SCIMFONICOM i ReFokuS 2.0, čije će sadržaje posetioci moći da iskuse i u Smederevu, Kruševcu, Trsteniku, Užicu, u Ubu, Zaječaru, Negotinu, Knjaževcu, Despotovcu, Ćupriji, Jagodini, u Svilajncu, Kragujevcu, Čačku, Ranovcu, Leskovcu i Novom Pazaru.

"Noć evropskih istraživača" se održava svake godine širom Evrope u preko 250 gradova. Podržana je od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.


Koordinator  ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) projekta je Fakultet tehničkih nauka iz Novog  Sada, u saradnji  sa Prirodno- matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Centrom za promociju nauke (CPN), Kreativno-edukativnim  centrom, Udruženjem  naučnih komunikatora – Naukom, Visoko-tehničkom  školom  strukovnih studija iz  Zrenjanina i Visoko-tehničkom  školom  strukovnih studija  iz Subotice.

Svi zainteresovani detaljnije se mogu informisati na veb ili Fejsbuk stranici ove manifestacije.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane JGSP "Novi Sad" almaško groblje štrand bez vode raspored sahrana i ispraćaja dunav centralno groblje u Futogu radosne vesti gradsko groblje porodilište servisne informacije novi sad isključenja struje betanija novosađani RHMZ novosadsko porodilište jkp novosadska toplana servisne informacije horoskopski znaci raspored sahrana novi sad elektrovojvodina horoskop jkp lisje bebe bez struje novorođenčad EPS matična knjiga rođenih havarija na vodovodu