"Evropska noć istraživača" 28. septembra i u Novom Sadu

"Evropska noć istraživača" 28. septembra i u Novom Sadu

"Istražuj kroz noć, u znanju je moć", moto je pod kojim se deveti put u Srbiji održava "Evropska noć istraživača". Najveća naučna žurka, kako je organizatori nazivaju, održaće se tradicionalno poslednjeg petka u mesecu, 28. septembra.

Na nacionalnoj konferenciji u Beogradu predstavljena su tri projekta čiji će sadržaj biti raspoređen na 26 gradova širom Srbije. U Vojvodini centralna tema je povezivanje. Porojekat ReConNeCt predstavila je dr Tijana Prodanović, redovna predavačica Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koja je istakla da su u fokusu ove godine interdisciplinarne nauke.

- Želimo da posetioce povežemo sa naukom, da im pokažemo kako je nauka povezana sa našim životima, ali i kako su nauke povezane među sobom. Kako to izgleda kada više istraživača, iz različitih oblasti, radi zajedno na rešavanju istog problema – navela je Prodanović.


U Novom Sadu "Evropska noć istraživača" biće održana u tržnom centru "Big" od 15 do 22 časa, gde će se posetiocima naučnici predstaviti zanimljivim eksperimentima i interaktivnim radionicama. U Kulturnom centru "Lab" od 19 do jedan čas iza ponoći na programu će biti naučni kvizovi i interesantna predavanja o hrani. Budući da je 2018. godina kulturnog nasleđa, posetioci će moći da degustiraju "nove ukuse naše prošlosti".  

Univerziteti u Beogradu i Nišu koordinatori su projekata SCIMFONICOM i ReFokuS 2.0, čije će sadržaje posetioci moći da iskuse i u Smederevu, Kruševcu, Trsteniku, Užicu, u Ubu, Zaječaru, Negotinu, Knjaževcu, Despotovcu, Ćupriji, Jagodini, u Svilajncu, Kragujevcu, Čačku, Ranovcu, Leskovcu i Novom Pazaru.

"Noć evropskih istraživača" se održava svake godine širom Evrope u preko 250 gradova. Podržana je od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.


Koordinator  ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) projekta je Fakultet tehničkih nauka iz Novog  Sada, u saradnji  sa Prirodno- matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Centrom za promociju nauke (CPN), Kreativno-edukativnim  centrom, Udruženjem  naučnih komunikatora – Naukom, Visoko-tehničkom  školom  strukovnih studija iz  Zrenjanina i Visoko-tehničkom  školom  strukovnih studija  iz Subotice.

Svi zainteresovani detaljnije se mogu informisati na veb ili Fejsbuk stranici ove manifestacije.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan