"Festival zlatnih ansambala" i "Svetski dan srpskog kola" u petak i subotu u Novom Sadu

"Festival zlatnih ansambala" i "Svetski dan srpskog kola" u petak i subotu u Novom Sadu

Povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji i oslobođenja Grada Novog Sada 1918. godine, u petak i subotu, 4. i 5. novembra, Novi Sad će, sada već tradicionalno, 14. godinu zaredom biti domaćin 14. "Festivala zlatnih ansambala", ali i "Svetskog dana srpskog kola" koje je uvršteno na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta.

Ovaj festival, pored velikog i značajnog praznika za našu zemlju i narod, slavi mladost, kreativnost i lepotu tradicionalne igre, pesme, običaja i nošnji srpskog naroda, kao i ostalih naroda koji žive na teritoriji ne samo Vojvodine, već i cele Srbije – ističe član Ansambla "Vila" SKUD "Železničar" Ostoja Kalaba.

Prvo veče (petak) rezervisano je za koncert zlatnih orkestara, grupa pevača i solista koji će se održati u Gradskoj koncertnoj dvorani, na Bulevaru cara Lazara broj 67, sa početkom od 19.30 časova gde će prisutni imati priliku da uživaju u tradicionalnoj muzici i pesmi koju će izvoditi: Narodni orkestar i ženska pevačka grupa ADZNM "Gusle" Kikinda, Tamburaški orkestar "Vila" Novi Sad i Narodni orkestar, grupe pevača i solisti Ansambla "Vila".Za drugi dan festivala (subota) predviđen je niz manifestacija čiji je cilj podizanje svesti i značaja u očuvanju tradicije i nacionalne kulturne baštine:

Obeležavanje "Svetskog dana srpskog kola" započeće u 14 časova na Trgu Dositeja Obradovića u okviru novosadskog studentskog grada gde će biti organizovano saborno izvođenje srpskog kola, te se pozivaju svi građani da se pridruže izvođačima i da zajedno sa najboljim igračima srpskog kola i svim učesnicima Festivala, zaigraju kolo u čast oslobođenja Novog Sada 1918. godine i prisajedinjenja prostora današnje Vojvodine matici Srbiji.

"Svetski dan srpskog kola" nastaviće se u Gradskoj koncertnoj dvorani gde će se od 15 časova održati takmičenje u pojedinačnom nadigravanju srpskog kola, a najbolji izvođači poneti nagradu "Zlatno kolce".

Kruna Festivala biće Svečani koncert u Gradskoj koncertnoj dvorani, sa početkom od 16.30 sati gde će nastupiti najbolji igrački ansambli kulturno-umetničkih društava: ANIP "Branko Krsmanović" Beograd, KPD "Jednota" Gložan, SKC "Stevan Mokranjac" Beč, Ansambl "Timišul" Temišvar i Ansambl "Vila" Novi Sad.

Takođe, biće prikazane premijerno koreografske minijature tradicionalnog plesa koje su inspirisane srpskim kolom u tri, od kojih su najpoznatiji "Žikino kolo", "Moravac", "Kukunješte" i drugi. Pomenute minijature imaju zadatak da prikažu određenu temu iz narodnih običaja i tradicije, od "zabranjenih ljubavi", sukoba generacija, svadbenih običaja i slično, a najbolja ostvarenja očekuju laureati prvog, drugog i trećeg stepena, koje će dodeliti ovogodišnji selektor i predsednik stručnog žirija.


Kao završnica festivala u hotelu "Norcev" na Fruškoj gori od 21 čas biće organizovana "Tradicionalna igranka u srpskom stilu" gde će svi učesnici festivala izvoditi narodne igre i pesme po uzoru na nekadašnje igranke koje su organizovane gde god je živeo i okupljao se srpski narod, kako u gradovima, tako i u seoskim sredinama.

Ulaznice za Svečani koncert se mogu kupiti u prostorijama Ansambla "Vila" SKUD "Železničar" radnim danima od 19 do 23 sata u ulici Jovana Cvijića br. 7 po ceni od 500 dinara, dok je ulaz za ostale navedene događaje slobodan.

Ansambl "Vila" poziva sve dobronamerne ljude i poštovaoce narodnog stvaralaštva i kulture da im se pridruže i svojim prisustvom uveličaju ovaj praznik i zajedno sa nama uživaju u tradicionalnoj muzici, igri i pesmi.

Ova kulturna manifestacija se održava uz podršku Grada Novog Sada, Ministarstva kulture Republike Srbije, a u organizaciji Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i Ansambla "Vila" SKUD "Železničar" iz Novog Sada.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan