Fiskalni savet: Ne zna se gde je otišlo 190 miliona evra iz budžeta za 2021. godinu

Fiskalni savet: Ne zna se gde je otišlo 190 miliona evra iz budžeta za 2021. godinu

Planiranje budžeta je jedno, a stvarno trošenje tog novca je posebna stvar, zbog čega je važno da Vlada podnese Skupštini završni budžet.

Vlada Srbije podnela je predlog zakona o završnom računu budžeta Skupštini za prethodnu godinu istovremeno sa predlaganjem budžeta za narednu. Prema propisima rok za to je bio u julu, ali kako se navodi u oceni Fiskalnog saveta ovo se može opravdati vanrednim okolnostima izazvanim turbulencijama na tržištu energenata i time što je od sredine februara do 22. oktobra Vlada bila u tehničkom mandatu. 

Informacija da je budžet u 2021. godini zabeležio deficit od 284 milijarde dinara ili 4,5 odsto BDP-a nije nova, ali analiza završnog budžeta daje neke uvide u to kako je novac trošen.

Na primer, Fiskalni savet je utvrdio da je preko tekuće rezerve potrošeno 22 milijarde dinara ili 190 miliona evra više nego što je objavljeno u Službenim glasnicima.

Tekuća budžetska rezerva uvedena je kako bi se omogućilo da se budžet brzo prilagodi nepredviđenim okolnostima tako što bi vlada mogla samo da preraspodeljuje budžetska sredstva tamo gde su potrebna.

Trošenje iz tekuće rezerve, međutim, često se nije koristilo za saniranje posledica nepredviđenih događaja, već za finansiranje tekućih politika – što nije opravdano – napominje Fiskalni savet. 

Rešenja o korišćenju ovog mehanizma (iznos, korisnik sa koga je novac uzet, korisnik kome je prenet i za koje namene) donosi Vlada, nakon čega se ona objavljuju u Službenom glasniku Republike Srbije.

U završnom računu može se videti da je preko tekuće rezerve potrošeno 190 miliona evra, a izveštaj o trošenju ovog novca nije objavljen u realnom vremenu zato što su ti dokumenti označeni kao "poverljivi" i "strogo poverljivi", prenosi "Danas".

Stručnjake u Fikalnom savetu čudi to što je svega tri odsto tih sredstava (750 miliona dinara) prosleđeno BIA-i, dok je gro sredstava od 17,7 milijardi dinara je preneto Ministarstvu finansija 29. decembra prošle godine.

Naše analize pokazuju da su u 2021. godini realizovana izdašna trošenja kroz tekuću rezervu koja nisu bila prikazivana u Službenim glasnicima, i koja, po svemu sudeći, nisu svrsishodno trošena – navodi se u oceni.

Imajući u vidu da je u sličnom iznosu i sličnom periodu država upravo preko ovog konta dala velike zajmove "Srbijagasu" za pokrivanje gubitaka, nije isključeno da su upravo ove subvencije klasifikovane kao poverljive. S druge strane, sam "Srbijagas" u svojim izveštajima za 2021. eksplicitno navodi da je dobio subvenciju iz republičkog budžeta u skladu sa Uredbom o privremenoj meri ograničavanja cene gasa – piše Fiskalni savet uz čuđenje zašto je onda taj transfer označen kao poverljiv. 

Osim toga, napominje se da obrazloženje odstupanja realizacije u odnosu na plan, iako na 150 strana, "gotovo da nema nikakvu informacionu niti analitičku vrednost".

Tekst u celosti pročitajte na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan