Formiran Ekološki front Novi Sad, protest 16. novembra

Formiran Ekološki front Novi Sad, protest 16. novembra

Ekološki front Novi Sad je samoorganizovani i neformalni pokret koji okuplja i objedinjuje pojedince i pojedinke, nevladine organizacije i institucije u borbi za zaštitu životne sredine.

Kako navode u proglasu, nastali su s ciljem da se postojeći ekološki i drugi pokreti ujedine i podrže jedni druge, kako bi u zajedničkoj borbi promenili trenutno neodrživo stanje u Srbiji, a naročito u Novom Sadu. Vođeni su idejom da budućnost ove zemlje i našeg grada počiva na zdravoj životnoj sredini, očuvanim prirodnim staništima i zaštiti biodiverziteta. Ekološki front Novi Sad čine: Društvo mladih istraživača "Bukurov", ZA "Krov nad glavom" Novi Sad, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, NIDSBE "Josif Pančić", "Sačuvajmo Liman od betona" i "Ne damo livadicu".

– Nesavesno iskorištavanje prirode i njenih resursa višedecenijski je problem u našoj državi, preko izgradnje malih hidroelektrana, nesrazmerne i neplanske seče šuma, neekološkog eksploatisanja rudnih bogatstava, do izgradnje privatnih objekata u zaštićenim područjima. Predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti vođeni ličnim, a ne javnim interesom, donose odluke i sprovode politiku koja je u skladu sa interesima investitora i kapitala, a ne u skladu sa životom dostojnim i po meri čoveka. Stihijski urbanizam koji isključuje učešće šire zajednice ugrožava kvalitet života svakog pojedinca. Takvo urbanističko planiranje ne vidi zelene površine kao sastavni deo zdravog života, već kao potencijal za izgradnju objekata i profit. Takođe, sve učestalije uništavanje drveća, zelenih površina i parkova u urbanim sredinama se sprovodi konstantno i dosledno uprkos upornom protivljenju građana i građanki. Želimo da javnosti stavimo do znanja kako je krajnje vreme da stanemo na put uništavanju prirode. Pozivamo sve one koji mogu, na različite načine, da doprinesu ovoj borbi – stanu uz nas – stoji u proglasu ovog pokreta.

Inače, ovaj pokret je već zakazao protest “Za život, šume, vode i grad” koji će biti održan, u subotu, 16. novembra, na Trgu Slobode, u 11.55 sati. Ovim protestom žele da ukažu nadležnima da su zabrinuti za životnu sredinu i uslove života u gradu i čitavoj zemlji. Njihovi zahtevu su moratorijum na izgradnju novih i rušenje svih do sada izgrađenih derivacionih malih hidroelektrana, osnaživanje nezavisnih i uticajnih inspekcijskih službi, obustava svih planskih dokumenata koji su na štetu gradu i života u njemu, i puno učešće građana u urbanističkom planiranju Novog Sada, izrada Katastra zelenila Grada Novog Sada i potpuna zabranu ekonomske seče šuma u nacionalnim parkovima, a posebno NP "Fruška gora".

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan