FOTO: Aktivisti "Krova nad glavom" poručili da su shvatili poruku, ali da se borba nastavlja

FOTO: Aktivisti "Krova nad glavom" poručili da su shvatili poruku, ali da se borba nastavlja

Današnji protest Združene akcije "Krov nad glavom" Novi Sad pod nazivom "Stop represiji države" počeo je oko 16 časova kod fontane ispred Pravnog fakulteta.

Povod za okupljanje je, kao i pre pet meseci – zahtev da se pronađu batinaši i nalogodavci napada na studente Marka Đelevića i Mihajla Nikolića koje se, kao i prebijanje Dejana Bagarića, dogodio još u junu ove godine. Protest je najavljen pošto je istekao rok za odgovor i ispunjenje tri zahteva koje je Združena akcija "Krov nad glavom" Novi Sad uputila otvorenim pismom Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ministru Nebojši Stefanoviću i Gradu Novom Sadu.


Jovan Repović
iz Združene akcije "Krov nad glavom" je rekao da je skup organizovan da bi pokazali da nije zaboravljeno prebijanje studenata koje se desilo pre pet meseci a da počinioci tog dela još nisu uhvaćeni. On je kazao da su shvatili poruku koja im je poslata ali da oni neće odustati i da će i dalje ići na deložacije i braniti ljude od prinudnih iseljenja.

–  Razumeli smo poruku – ne možemo se osloniti na institucije jer oni za pet meseci nisu uspeli da uhvate batinaše ali su zato više puta pomagali iseljenja građana i resurse usmeravali u borbi protiv naroda. Važno je da smo se okupili da pokažemo da se nismo uplašili – izjavio je Repović pred prisutnim građanima.


Jedan od napadnutih studenata koji je aktivista "Krova nad glavom", Mihajlo Nikolić, izjavio je da u tih pet meseci, dok policija nije uspela da pronađe njihove napadače, ipak su uspeli da slome ruku Slobodanki Ninić, da izvrše deložaciju Verice Vajdić, da njima uruče nekoliko krivičnih i prekršajnih prijava. Naveo je brojne situacije u Srbiji kad policija nije bila na strani naroda već određenih interesnih grupa, npr. u slučaju izgradnja mini hidroelektrana. On je naveo da je osnovan još jedan odbor Združene akcije u Subotici i da se borba nastavlja, da se nisu uplašili i da ne očekuju da će neko uraditi nešto umesto njih.


Oko 16.30 sati, stotinjak okupljenih građana, aktivista i prisutnih službenih lica, krenuli su u  šetnju Stražilovskom i Radničkom ulicom, prošli su pored Policijske ispostave "Stari grad" gde su predstavnici "Krova nad glavom" pokušali da uđu i da se raspitaju kako napreduje istraga ali nisu pušteni. Usput su uzvikivali parole "Združena akcija, nema deložacija" i "Niko bez doma, krov nad glavom odma", a kad su odbijeni od policije, prisutni su vikali "Privatna policija". Šetnja je nastavljena do Keja žrtava racije, gde se završila nešto pre 17 časova.Pred početak protesta, došlo je do manje provokacije dvojice mladića koji su rekli da su studenti pravnog i ekonomskog fakulteta, jedan je nosio šubaru, drugi šajkašu. Kazali su da su došli samoinicijativno, da ne predstavljaju nikakvu organizaciju ali da ih provociraju aktivnosti Združene akcije. Ubrzo su se udaljili a skup i šetnja su protekli bez incidenata.  

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan