FOTO: Detelinara dobila "Novo mesto"

FOTO: Detelinara dobila "Novo mesto"

Kroz projekat "Nova mesta", a u sklopu priprema za titulu Evropske prestonice kulture, danas je u Rumenačkoj ulici na Detelinari otvoren novi javni prostor, u čije uređenje su bili uključeni građani i arhitektonska struka.

Kroz saradnju sa Društvom arhitekata Novog Sada i Upravom za građevinsko zemljište i investicije, Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" već četiri godine unazad stvara nove prostore namenjene našim sugrađanima, sa ciljem da se tokom "Kaleidoskopa kulture" kulturni sadržaji dodatno prošire u sve delove grada, kaže se u saopštenju pres službe Grada.


– Projekat "Nova mesta" je važan za dalji razvoj Novog Sada jer na delu pokazuje šta znači kada se sugrađani pitaju i odlučuju o budućoj nameni prostora na kojima se svakodnevno sreću, a posle korone, verujem i da se ovde druže i povezuju. Konkurs kojim stručni žiri odlučuje koja najbolja arhitektonska rešenja će krasiti naše komšiluke, upotpunjava celokupan proces povezivanja građana, nezavisne struke i javnog sektora. U takvoj kulturi zajedništva, verujem da radimo u interesu svih Novosađana
– istakao je zamenik gradonačelnika Milan Đurić.


Reprezentativno sređen centar Kovilja, uređen prostor u Sremskoj Kamenici, sada i na Detelinari, u toku ove godine dopuniće "Nova mesta" i na Satelitu, Klisi, u Begeču, Bukovcu, Kisaču, ali i u novosadskom naselju Salajka, kao i na raskrsnici ulica Omladinskog pokreta i Pariske komune. Uz to, krajem maja nas očekuje novi konkurs "Kaleidoksopa" kulture za pet vrsta umetnosti, koji uključujuje i ovaj u oblasti arhitekture, navodi se u saopštenju iz Gradske kuće.


Uz "Nova mesta", odnosno uređenje komšijskih prostora u gradu i prigradskim naseljima, za titulu Evropske prestonice kulture sređuje se i obnavlja i pet središta kulture Novog Sada: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Almaški kraj, centar grada, prostor Velikog Limana kao i mreža kulturnih stanica. kaže se na kraju saopštenja.

Oceni vest:
18
12

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dajem primer naše pameti

  pre 689 dana i 15 sati

  Biće to jedno lepo mesto za noćno drogiranje, pijanke i deranje radi uznemiravanja građana.
  To vam je, em stručno , em lepo zahebano tipa:
  - Dođe Gradsko Zelenilo sa svojom inženjerkom, da postavi gradsku klupu.
  Stanari lepo kažu, di je pametno, a di baš i nije. Znaju svoj kraj.
  A ne, ne, ne. Zna ona bolje, ona je stručna.
  Pa postavi klupu na asfaltu pored pešačke staze naspram zgrade. Te se na njoj noću okupljaju pijanci, deru se i bacaju flaše, haos opšti. Policija se stalno poziva radi uznemiravanja.
  I na kraju se klupa demontira.

  Oceni komentar:
  3
  21
 • mira

  pre 689 dana i 10 sati

  Ne mogu da da kažem da me je ta instalacija narocito odusevila, ali jesam da NS ima i neke nove sadrzaje. Vodila sam unuke na tobogan i oni su naravno bili odusevljeni, a ja sam se sedeci na klupi pitala ko ce to odrzavati posmatrajuci hrpu otpada u toj jednoj "rupi" na toj nekoj galeriji. A onda mi nikako nisu bile jasne one ljuljaske koje su fiksirane. Valda se tu samo sedi. Onda to nisu ljuljaske već neke klupice. Da ne govorim o đilkošima od 13,14 godina koji su se na tobogan penjali sa spoljašnje strane,lupajući po njima uz ushicenje predpostavljam, izblajhane mame koja je sve to pomno fotografisala. Na kraju sam uz negodovanje, pokupila unuke i odvela sa tog mesta shvativši da smo mi od Evrope udaljeni svetlosnim godinama.

  Oceni komentar:
  2
  24
 • Mile

  pre 685 dana i 8 sati

  Od 3 parka i toliko ledina i poljana, nasli su da to zadenu pored promentog puta - lep ugodjaj... strucno i urbanisticki, nema sta.

  Oceni komentar:
  0
  0