FOTO I VIDEO: Kolekcionarstvo, hobi koji vas zarazi za ceo život

FOTO I VIDEO: Kolekcionarstvo, hobi koji vas zarazi za ceo život

Susret filatelista, numizmatičara i drugih kolekcionara održan je u subotu, u kafe klubu "Mašinac".

Oko pedeset izlagača i veliki broj posetilaca, uživali su u poštanskim markama, starom kovanom novcu i novčanicama,  značkama, odlikovanjima i raznim antikvitetima.

Predsednik Društva novosadskih filatelista, Filip Kulić, rekao je novinarima da su posle dve godine pauze zbog pandemije ponovo organizovali susret na kojem su prisutne tradicionalne kolekcionarske discipline.– Što se tiče filatelije, ona za početnike i za one koje to rade iz zabave, nije skup hobi. Kod nas je najskuplja poštanska marka bila "Esperantica" izdata 1953. godine i koja se može kupiti danas za pedesetak evra. Trenutno najskuplja je iz 2004. godine sa greškom u pretisku, čija kataloška vrednost je nekih 450 evra. Treba spomenuti i predfilateliju, jer pošta je postojala pre poštanske marke i onda su se udarali žigovi, a marke su uvedene tek polovinom 19. veka. Cena takvih primeraka ide od par desetina do stotinak evra po komadu – objašnjava Kulić.Dodaje da se uvek govori o markama Jugoslavije i Srbije, ali ima izloženih i inostranih primeraka.

– Filatelija je kreativna i nema velikih pravila. Bilo bi pravilno skupljati iskorišćene poštanske marke sa žigom, koje su obavile svoju funkciju. Kad skupljate nežigosane marke, to je kao da gotov novac stavljate u album. Marka je sredstvo plaćanja u pošti i neiskorišćena marka nije izvršila svoju funkciju. Ali neko voli nežigosane. Drugi skupljaju koverte na kojima je odštampana marka, a neko teme (sport, šah, flora i fauna, države, boje). Tematsku zbirku nije problem napraviti. Kod nas u klubu možete kupiti marku za dva, pet ili deset dinara – kaže predsednik Društva novosadskih filatelista.Naravno, ko želi i voli, kasnije može preći na ozbiljniji stepen kolekcionarstva, koji je mnogo skuplji. Tada se skupljaju marke vezane za konkretne događaje, traže se žigovi sa određenim datumima, poštama i gradovima. Traže se greške, rariteti, itd…

Među prisutnim izlagačima bio je i doajen kolekcionara numizmatike i filatelije, devedesetčetvorogodišnji Mirko Mihajlović iz Beograda.Njegova bogata kolekcija zauzela je nekoliko stolova na novosadskom susretu. Ali njemu najvredniju fotografiju izvadio je iz novčanika kako bi je pokazao novinarima.

– Ovo sam ja kao mladi partizan. Sa petnaest godina učestvovao sam u oslobođenju Beograda. Kasnije sam imao čin pukovnika, a po zanimanju sam diplomirani pravnik - kaže Mihajlović.

Društvo novosadskih filatelista                                                                                              Društvo novosadskih filatelista jedini je aktivni klub kolekcionara u Novom Sadu. Sastaju se svake nedelje pre podne u prostorijama MZ "Vera Pavlović" u Gogoljevoj 1. Zainteresovani mogu da ih nađu preko Fejsbuk stranice, ili da kontaktiraju Branislava Popova na telefon 060 555 4331 ili na imejl adresu

Po posečenosti "Mašinca" u subotu, moglo bi se zaključiti da su filatelija i numizmatika veoma popularne, kako kod starijih, tako i kod mlađih.

Koliko ovaj hobi može biti zarazan najbolje se videlo na primeru jednog od posetilaca. Sredovečni muškarac se kroz smeh žalio da je već kod prvog prodajnog stola potrošio trista evra, a izlagača je bilo pedesetak.

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan