FOTO: Ignjat Pavlas dobio spomen-ploču u Železničkoj ulici

FOTO: Ignjat Pavlas dobio spomen-ploču u Železničkoj ulici

Privatna inicijativa i Advokatska komora Vojvodine finansirale dostojno obeležje u čast novosadskog velikana.

U Železničkoj ulici u Novom Sadu danas je otkrivena spomen-ploča Ignjatu Pavlasu, advokatu, kulturnom i nacionalnom posleniku, starešini Sokola, znamenitom Novosađaninu koji je dao veliki doprinos prilikom oslobođenja grada i organizovanja Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine.


Spomen-ploča je rad akademskog vajara Luke Kulića i postavljena je na kući u kojoj je Pavlas živeo, u Železničkoj ulici na broju 10. Kuća je nedavno adaptirana u ugostiteljski objekat "Macchiato House", a na inicijativu vlasnika Željka Krkljuša izrada ploče finansirana je od strane pomenutog lokala i Advokatske komore Vojvodine.

– Ovaj istaknuti Novosađanin, doktor pravnih nauka, bio je između ostalog i starešina Sokolskog društva i za vreme njegovog manadata sagrađen je i Sokolski dom u kom se danas nalazi Pozorište mladih. Takođe je bio i osnivač prvog Planinarskog društva Vojvodine, advokat, jedan od osnivača Advokatske komore Vojdvodine i učesnik Velike narodne skupštine kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Кraljevini Srbiji. Nažalost, Ignjat Pavlas bio je jedan od mnogih Novosađana koji su na surov način izgubili život u Novosadskoj raciji. Postavljanjem ove spomen-ploče odajemo počast velikom rodoljubu, čoveku koji je to zaslužio velikim delima, a na nama je da cenimo tekovine koje nam je postavio i da zajednički radimo na promociji najviših ljudskih vrednosti – rekao je na otkrivanju spomen-ploče član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić.


Željko Krkljuš je podsetio prisutne da je Ignjat Pavlas bio veliki čovek i humanista.

– Drago mi je što sam sa svojom porodicom imao mogućnost da podizanjem ove spomen–ploče otrgnem od zaborava ljudsku veličinu kao što je bio Ignjat Pavlas –  rekao je vlasnik "Macchiato kuće".


Advokat Srđan Dobrosavljev iz Advokatske komore Vojvodine je naglasio da je velika čast pripadati profesiji za čiji ugled je, između ostalih, veoma zaslužan i Ignjat Pavlas koji je svojim radom, posvećenošću i delima doprineo tome da advokatura bude visoko cenjena na ovim prostorima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan