FOTO: Izložba "Trajne vrednosti" - umetnost koja osigurava dušu od siromaštva

FOTO: Izložba "Trajne vrednosti" - umetnost koja osigurava dušu od siromaštva

U Galeriji Matice srpske, u petak 24. septembra u 18 časova, otvorena je izložba "Trajne vrednosti", koja predstavlja odabir osamdeset radova iz široke kolekcije DDOR osiguranja. Istog dana na Trgu galerije od 20.22 časa otvara se i nedelja vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture.

Predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Đorđo Markeđani je tom priliko izjavio da je Galerija Matice srpske izuzetna institucija u Srbiji, koja ima veliki značaj za kulturu cele zemlje.

– Kao društvena odgovorna kompanija imamo obavezu prvenstveno da širimo ova predivna umetnička dela i da nastavimo da podržavamo nove umetničke inicijative. Srećni smo i ponosni jer  nam je ovo dato od naših prethodnika i što možemo to da podelimo sa građanima, posebno sa mladima koji danas imaju manje senzibiliteta prema ovakvim stvarima. Smatram da umetnost osigurava dušu od siromaštva. Želeo bih da ova izložba postane tradicionalna i da je prikažemo i u drugim mestima. Nadam se da će i druge kompanije slediti naš primer - rekao je Markeđani.

Otvaranju su prisustvovali Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije i Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja.Izložba "Trajne vrednosti" – Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja predstavlja odabir osamdeset radova iz mnogo šire kolekcije DDOR osiguranja koja broji blizu četiri stotine dela brižljivo sakupljanih pod krovom ove kompanije više od pet decenija. Izložbom je obuhvaćeno likovno stvaralaštvo šezdeset pet umetnika različitih generacija, od onih koji su prve profesionalne korake pravili u periodu između dva svetska rata, do umetnika koji su se formirali u toku poslednje decenije XX veka i kojima pripadaju prve decenije novog veka. Izložba je nastala kao rezultat dugogodišnje kvalitetne saradnje Galerije Matice srpske i DDOR osiguranja na različitim projektima očuvanja i prezentacije kulturnog nasleđa i predstavlja još jedan segment partnerstva potvrđen kroz Protokol o saradnji dve institucije.Kaleidoskop kulture
 je jedan od najvažnijih programskih lukova Evropske prestonice kulture koji obeležava kraj leta u Novom Sadu. U toku pet nedelja promoviše pet umetnosti – arhitekturu, književnost, izvođačku, vizuelnu i primenjenu. Događaji se održavaju širom grada, na neobičnim lokacijama, čime se kultura približava svima i promoviše kultura zajedništva spajanjem institucija kulture, nevladinih organizacija, umetnika i sugrađana, kao i društveno odgovornih kompanija. Kaleidoskop kulture je takođe i legatski projekat, koji će ostati gradu i nakon titularne, 2022. godine. 

DDOR osiguranje je zvanično osiguranje projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" i programskog luka Kaleidoskop kulture.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan