FOTO: Nagrađena IT rešenja za zeleni, zdraviji grad

FOTO: Nagrađena IT rešenja za zeleni, zdraviji grad

Zeleni hakaton "Zelena mobilnost – inovacije za zdraviju sredinu" organizovao je EU info point Novi Sad u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom, a povodom obeležavanja Dana Evrope.

Jovana Mrkšić, studentkinja treće godine Čiste enegretske tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka je učestvovala na hakatonu jer je kako kaže htela da upozna kolege sa drugih smerova i univerziteta, da bi na kraju zajedno sa njima, u ekipi Something green, napravila i pobednički projekat. Prvo mesto ipak deli sa još jednom ekipom koja je imala sličan projekat. Pobedničke ekipe su osvojile novčanu nagradu, a svoje projekte predstaviće i Gradu Novom Sadu u nadi da će dobiti i svoju praktičnu upotrebu.

Suština projekta jeste da se deca osnovnoškolskog uzrasta informišu o tome šta i na koji način reciklirati kroz mobilnu aplikaciju - igricu koju bi igrali tokom samog učenja. Preko nje bi deca skupljala određene poene, otključavala nove veštine u igrici i tako dolazila do određenog cilja – objasnila je Jovana.Vladimir Todorović
, savetnik za startape i kompanije u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu i jedan od organizatora Zelenog hakatona, ističe da jedan od ciljeva jeste, da rešenja koja ponude studenti zaista i nađu svoju primenu.

Još jedna specifičnost jeste što je on jedini koji je uključivao studente različitih profesija, ne isključivo tehničkih nauka ili onih koji imaju primenjeno softversko inženjerstvo kao disciplinu, kako to obično biva. Takođe želeli smo široko da postavimo temu, zato je Zeleni hakaton, sa ekološkom temom koja nas sve pogađa, a u osnovi kog je Zelena agenda i sve one odredbe i strategije koje imamo i na lokalnom, nacionalnom i nivou EU. Svi nagrađeni radovi su visokog kvaliteta i pre svega neophodni svakom gradu kako bismo imali "zdrave gradove" – rekao je Todorović.  

S njim se složila i članica žirija, doc. dr Snežana Ukropina, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine i dodala da je zdrava životna sredina pravo svih ljudi, te je stoga važna aktivna participacija stanovništva u donošenju odluka bitnih za zdravlje, ali i multisektorska saradnja, s obzirom na to da zdravlje nije samo odgovornost zdravstvene službe već i drugih sektora.Zeleni hakaton kreiran je s ciljem da učesnici osmisle i naprave IT rešenje na zadatu temu za 48 sati. Tročlani timovi iskoristili su svoja znanja i veštine iz različitih oblasti, ali stekli i nezaboravna iskustva u realnom okruženju koja im znače u daljem napredovanju i unapređenju karijere. Timovi su imali pomoć svojih mentora i dvočasovno predavanje iz oblasti Zelene agende u okviru Klastera 4.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Titov pionir

  pre 779 dana i 6 sati

  A onda dođe stoka, kupi par hektara gde je i arheološko nalazište i sve to izbetonira.
  I onda kaže: "Ja volim Srbiju. Volim Novi sad. I sposoban sam Srbin."
  A vi deco, skupljate plastiku i reciklirajte, dok on bude merkao Šodroš.
  Odbranićete ga Androidom, verzija 14, aha.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • D

  pre 779 dana i 3 sata

  @Titov pionir
  Bravo!

  Oceni komentar:
  0
  2