FOTO: Počela rekonstrukcija fasade Vladičanskog dvora

FOTO: Počela rekonstrukcija fasade Vladičanskog dvora

Jedan od simbola Novog Sada trebalo bi da do kraja godine dobije novo ruho.

Kako prenosi "Dnevnik", konzervatorsko-restauratorski radovi na Vladičanskom dvoru odvijaće se u tri faze, a obnova istočne fasade, za koju je zadužena beogradska firma "Кoto" d. o. o., već je počela i trebalo bi da bude završena u julu.


Posle prve faze, uslediće obnova južne i zapadne strane objekta, a pošto tender za te radove, koji je u godišnjem planu javnih nabavki Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, tek treba da bude raspisan, još se ne zna ko će sređivati te delove zgrade, navodi novosadski dnevni list. 


Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada mr Siniša Jokić kaže za "Dnevnik" da je reč o izuzetno zahtevnom poslu, budući da je opeka stara 120 godina. On podseća na to da je Vladičanski dvor poslednji put rekonstruisan 2006. odnosno 2007. godine, kada je obnovljen krovni pokrivač i sanirana fasada.

 


Vešte ruke majstora najpre će pažljivo skidati originalnu keramičku oblogu na istočnoj strani dvora, analizirati njeno stanje, čistiti je i upotrebljive delove vraćati na fasadu, odnosno po odgovarajućim standardima izraditi i ugraditi nove, ukoliko su oštećenja velika. Osim toga, planirana je i rekonstrukcija fasadne plastike od veštačkog kamena, piše "Dnevnik"

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • duda

  pre 1267 dana i 20 sati

  Šta se dešava sa obnovom fasade, svi rokovi su probijeni, tamo bude jeda-dva ili nijedan radnik, približava se zima a ako ovako ostane sve će propasti (i poskidane pločice i fasada)
  Duda

  Oceni komentar:
  0
  0