FOTO: Svečanost povodom veka od obnove Srpske patrijaršije

FOTO: Svečanost povodom veka od obnove Srpske patrijaršije

U nedelju je u Sremskim Karlovcima završena dvodnevna svečanost povodom proslave stogodišnjice ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve i ponovnog uspostavljanja Srpske patrijaršije.

Ujutru je održana  arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Nikole, nakon toga je održana svečana sednica Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a onda se čitanjem saborske poslanice patrijarh srpski Porfirije s balkona Patrijaršijskog dvora, obratio vernicima koji su se okupili napolju. Usledila je svečana akademija i kulturno-umetnički program na trgu ispred Bogoslovije Sveti Arsenije Sremac pred oko hiljadu građana.Centralni događaj dvodnevne proslave u Sremskim Karlovcima bilo je obraćanje patrijarha srpskog Porfirija s balkona Patrijaršije. Na toj lokaciji se 12. septembra 1920. završio proces ujedinjenja šest pokrajinskih pravoslavnih crkava, koje su do formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca okupljale pravoslavne Srbe u četiri države, u jednu, jedinstvenu, autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu.

Proslavi su, pored patrijarha i episkopa SPC,  prisustvovali i predstavnici republičkih, pokrajinskih i lokalnih vlasti, predstavnici srpskih udruženja iz dijaspore i princ Filip Karađorđević.Stogodišnjica ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve i ponovnog uspostavljanja Srpske patrijaršije trebalo je biti održano pre dve godine, ali je zbog pandemije događaj odložen do sada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan