FOTO: Uz muziku Edit Pjaf završena izložba dela Anrija de Tuluz-Lotreka

FOTO: Uz muziku Edit Pjaf završena izložba dela Anrija de Tuluz-Lotreka

Almaški kraj od 3. do 20. jula odisao francuskom kulturom.

Na prepunom platou kulturne stanice "Svilara" proteklog vikenda je, uz predavanje i vanvremensku muziku Edit Pjaf, završena izložba radova francuskog umetnika Anrija de Tuluz-Lotreka, a posetioci su i te poslednje večeri strpljivo čekali, zbog velike gužve, da pogledaju njegova dela.

Veliko interesovanje za izložbu i prateće programe, nije vladalo samo poslednje večeri. Skoro mesec dana, od 3. do 20. jula, kulturna stanica u Almaškom kraju odisala je duhom Francuske i ugostila skoro 4.000 posetilaca.

 


Izložba je završena uz priču o Tuluz-Lotrekovim zvezdama, ličnostima koje su činile noćni život Monmartra i koje su mu bile inspiracija. To je bilo treće stručno predavanje, odnosno vođenje kroz izložbu, koje je priredila istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Matice srpske Ivana Rastović.

Za prva dva stručna vođenja, 6. i 13. jula, takođe su bili zaduženi istoričari umetnosti i kustosi iz Galerije Matice srpske, Stanislava Jovanović i Nikola Ivanović. Kroz prvo stručno vođenje predstavljeno je Tuluz-Lotrekovo vreme, odnosno novine koje je ono donelo, poput industrijske i tehničke revolucije, kao i novih mesta za zabavu Parižana, kojima je slikar provodio najviše vremena. Tema drugog stručnog vođenja bila je Tuluz-Lotrekova revolucija u umetnosti i kako je umetnik brisao sve granice – rodne, klasne, rasne.
Duh Francuske u filmovima, muzici, stripu

Kustosiranja su bila samo deo devet pratećih programa u okviru izložbe.

Posetioci su u "Svilari" imali prilike da uživaju u različitim muzičkim žanrovima. Najpre je, u okviru izložbe, bilo organizovano veče muzike iz pariskih kafea, ali u tehno aranžmanu. Novosadski bend Klo klo pobrinuo se da sjajnom svirkom donese atmosferu francuskih kabarea, dok su za zvuke džeza bili zaduženi odlični Daniel Beža i French Jazz Band.

 


Prateći program obuhvatio je i projekcije dokumentarnog filma o Anriju de Tuluz-Lotreku, kao i višestruko nagrađivanog francuskog filma "Serafina" koji temu genijalnosti u slikarstvu ispituje iz ženskog ugla.

U šetnju Parizom posetioce je povela čembalistkinja i operska rediteljka Sofija Perović, a u okviru predavanja "Duša Monmartra", koja je govorila i o Tuluz-Lotrekovoj originalnosti.

 


Kakav je Tuluz-Lotrekov uticaj na modernu umetnost, konkretno na strip, to je bila tema diskusije sa publikom, koju je vodio Jovan Gvero, jedna od vodećih ličnosti novosadske strip scene, posebno se osvrnuvši na strip inspirisan Lotrekom "Kuća (bordel) muza" autora Gradimira Smuđe. 

Za zanimljive sadržaje nisu ostali uskraćeni ni najmlađi Novosađani, koji su se u okviru radionice "Oh la la... ta divna Francuska" upoznali sa tehnikama pravljenja kolaža, a tema njihovih radova bila je, naravno, Francuska.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan