Građanima Srbije ublažene mere za ulazak u Crnu Goru

Građanima Srbije ublažene mere za ulazak u Crnu Goru

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Crne Gore (NKT) odlučilo je sinoć, na predlog Instituta za javno zdravlje te države (IJZCG), da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i crnogorskih državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susedstva.

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa "zelene liste", dok rezidenti država sa "žute liste" mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i koji nije stariji od 30 dana, navodi se na sajtu Vlade Crne Gore.

Rezidenti svih država sa "žute liste" takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat pi-si-ar testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa.

Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa "crvene liste" odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u Crnoj Gori – iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka Rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija.

Nove mere stupaju na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu" Crne Gore što se očekuje večeras.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan