Grupa zaposlenih podnela krivičnu prijavu protiv dekana FTN-a u Novom Sadu

Grupa zaposlenih podnela krivičnu prijavu protiv dekana FTN-a u Novom Sadu

Protiv dekana Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Radeta Doroslovačkog (67) podneta je krivična prijava kriminalističkoj policiji zbog sumnje da je u periodu od 2012. do 2020. zloupotrebom svojih ovlašćenja oštetio fakultet za više miliona dinara.

Ovo je u razgovoru za portal N1 rekao profesor FTN-a Ilija Tanackov, dodajući da je prijavu u ime grupe zaposlenih na fakultetu podnela advokat Jelena Zakonović.

Objašnjavajući razloge za podnošenje krivične prijave protiv dekana fakulteta, Tanackov navodi da je Doroslovački dolaskom na mesto dekana te visokoškolske ustanove 2012. godine zatekao na računu fakulteta 600 miliona dinara, da bi 2018. godine FTN bio u minusu od 300 miliona dinara.

– Za tih šest godina napravljena je razlika od čak 900 miliona dinara i to u minusu. Kako to da sa onih 600 miliona nismo skočili na milijardu i po, nego smo pali na minus 300 – pita se Tanackov.

Sagovornik portala N1 kaže da je Doroslovački 2009. godine osnovao Institut za ispitivanje medicinske opreme (IZIMO) u kojem je imao 40 odsto učešća, Fakultet tehničkih nauka je imao deset odsto, dok se sa pedeset odsto pojavio, kako kaže, izvesni Branislav Ivošević, dekanov poslovni partner.

Doroslovački je, nastavlja Tanackov, neposredno pre stupanja na dužnost dekana svoj udeo prebacio na svoju ćerku – prof. dr Kseniju Doroslovački, zaposlenu na FTN-u, koja je u to vreme bila njegov asistent.

Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji 2010. godine regulisani su uslovi zakupa prostorija između fakulteta i Instituta, cena je bila oko sto evra mesečno u dinarskoj protivvrednosti, bez ikakvih dodatnih troškova. Kada sam postavio pitanje plaćanja tog zakupa, iz ekonomske službe fakulteta dobio sam dopis br. 01-30/1, u kome je navedeno da IZIMO niti je plaćao niti treba da plaća zakup fakultetu – kaže Tanackov i dodaje da vrednost mesečnih zakupnina prelazi 450.000 dinara, što je, napominje, donja granica za pokretanje krivičnog postupka.

Drugi osnov za krivičnu prijavu je podatak da IZIMO više godina uzastopno ima gubitke prosečno oko dva miliona dinara godišnje.

Neko redovno pokriva taj gubitak i tako iscrpljuje finansijske resurse fakulteta. Treći osnov je sumnja na zloupotrebu javne funkcije, kao i potencijalna utaja poreza – navodi Tanackov.

On tvrdi da Doroslovački sprovodi diktaturu na fakultetu, tako što smenjuje, zastrašuje, maltretira i omalovažava profesore, dodajući da to radi i studentima, prenosi N1.

Oceni vest:
37
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lala

  pre 50 dana i 21 minut

  Konacno dolijala lija?....Videcemo..

  Oceni komentar:
  1
  32
 • ST

  pre 49 dana i 22 sata

  Naprednjački ološ na svim pozicijama, pa i na FTN-u. Ništa iznenađujuće.

  Oceni komentar:
  1
  42
 • MoB

  pre 49 dana i 22 sata

  Mobing, ucene, pretnje, otkazi, nepotizam, a sad i krivična dela i utaje poreza. Bravo Rade, sam si sebe nadmašio.

  Oceni komentar:
  0
  45
 • Vesna

  pre 49 dana i 16 sati

  Omalovažavao je studente jos 1986 dok je bio asistent. Ako si bio nizak, ridj, debeo, klempav...rugao se. Većina nas je bila glupa. Nikakav čovek, što ste ga i izabrali za dekana kad je tu bilo takvih moralnih gorostasa koji su znali da zarade i za sebe i za fakultet, a da zarade i studenti. Sutra da ode u zatvor, nikom žao ne bi bilo.

  Oceni komentar:
  2
  78
 • Jovan

  pre 49 dana i 12 sati

  Notorna laž u režiji SNS kadra, samo začuđuje da je čak i ovaj portal poklekao. Ništa novo.

  Oceni komentar:
  30
  0
 • Predrag

  pre 47 dana i 6 sati

  Pretresite i Katićevce na FTN-u!

  Oceni komentar:
  0
  0