Hitan sastanak SZO zbog epidemije majmunskih boginja

Hitan sastanak SZO zbog epidemije majmunskih boginja

Svetska zdravstvena organizacija saziva grupu vodećih stručnjaka na hitan sastanak kako bi razgovarali o tekućoj epidemiji majmunskih boginja.

Kako list navodi, udvostručen je broj zaraženih majmunskim boginjama u Velikoj Britaniji, a to je potvrdio i ministar zdravlja Sadžid Džavid, navodeći da je reč o 11 novih slučajeva zaraze.

Jutros sam obavestio ministre zdravlja G7 o onome što do sada znamo. Većina slučajeva je sa blagim simptomima i mogu da potvrdim da smo nabavili dodatne doze vakcina koje su efikasne protiv boginja majmuna – objavio je on na Tviteru.

Poslednjih dana se majmunske boginje šire Evropom, a prvi slučajevi potvrđeni su i u Francuskoj, Italiji, Švedskoj, kao i Kanadi i Australiji.

Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran, pre nego što se vratio u Englesku. Trenutno je u Britaniji potvrđeno sedam slučajeva.

Majmunske boginje, koje su uglavnom beležene dosad u zapadnoj i centralnoj Africi, predstavljaju retku virusnu infekciju, sličnu velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Prvi put virus je registrovan u DR Kongo sedamdesetih godina prošlog veka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip po telu, koji počinje na licu i širi se na ostale delove tela.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je bila između nula i 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

Oceni vest:
1
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne zaboravite da je SZO komandni centar

  pre 38 dana i 1 sat

  Pročitah neki dan u Njujork Post-u, kako se američka vlada hvali da je nabavila veliku količinu vakcina protiv majmunskih boginja. Koje nisu ni proizvedene, uzgred.
  Što samo po sebi znači neku vrstu obećanja, da će biti stručno raširene po planeti.
  Ovog puta su odabrali nešto optički gadno, kako bi efekat na narod bio veći.
  Za utehu je, što svi koji su do sada bili vakcinisani od bilo koje vrste boginja, počev od Variole Vere do rubeola - zaštićeni su 85% i od majmunskih.
  Šta je sledeće?

  Oceni komentar:
  0
  2