Iskreni, mladi i nezaposleni: Minimalne kazne za neonaciste

Iskreni, mladi i nezaposleni: Minimalne kazne za neonaciste

Dvojica pripadnika zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj koji su zbog napada na učesnike antifašističke šetnje, 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu, sa Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu sklopili sporazum o priznanju krivice, osuđeni su na minimalne zatvorske kazne iako su ranije pravosnažno osuđivani.

U sporazumima o priznaju krivice koje su sa tužilaštvom sklopili Predrag Milovanović (37) iz Zemuna i Dolf Pospiš (32) iz Petrovaradina navodi se da je Milovanović dva puta osuđivan na ukupno tri godine zatvora, dok je Pospiš odležao devet meseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

I pored toga, Viši sud u Novom Sadu je prilikom izricanja presude uzeo u obzir to što su obojica optuženih "iskreno priznali krivicu i što su nezaposleni", dok je Pospišu išlo na ruku i to „što je u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlad“, pa je kažnjen ispod zakonskog minimuma.

Prema rečima Jelene Dukarić iz Vojvođanskog građanskog centra, donošenje ovako blagih presuda za krivična dela koje su počinili ekstremisti može biti veoma opasno po društvo u celini i može dovesti do ponavljanja sličnih postupaka.

- Kada vidimo presude donesene na osnovu sporazuma o priznanju krivice za pojedine neonaciste, ono što možemo da primetimo, i u celokupnom postupku, jeste izuzetno blag odnos srbijanskog pravosuđa prema dokazanim neonacistima. Ovo može biti veoma opasno, ako uzmemo u obzir činjenicu da ekstremno desničarske struje, kako u Srbiji tako i u svetu, postaju sve popularnije - smatra Jelena Dukarić.

Prema njenim rečima, na osnovu odnosa srbijanskog pravosuđa prema fašistima, u budućnosti možemo da očekujemo još napada kamenicama, a možda i nekim opasnijim predmetima, za koje niko neće biti osuđen ili će im se suditi deset godina, da bi na kraju dobili vrlo blagu kaznu.

Incident se dogodio 7. oktobra 2007, kada je učesnike antifašističke šetnje "Stop fašizmu", koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane. Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, neki od njih dizali su ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput “Vojvodina – Srbija”, “Srbija Srbima”, “Ubij pedera” i “Ratko Mladić”. Oni su potom kamenicama pogodili nekoliko građana, među kojima i šefa novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavela Domonjija. Nakon toga, pripadnici žandarmerije utrčali su u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Punih devet godina od incidenta u Domu vojske u Novom Sadu, 17. oktobra 2016, konačno je počeo glavni pretres u Višem sudu u Novom Sadu. Prethodno je u oktobru prošle godine tužilaštvo odustalo od daljeg gonjenja sedam pripadnika Nacionalnog stroja, jer su 2007. godine osuđeni u Prekršajnom sudu zbog istog incidenta.

Postupak se i dalje vodi protiv neformalnog vođe Nacionalnog stroja Gorana Davidovića, koji se ne pojavljuje na ročištima jer ne živi u Srbiji, i Nedeljka Pešića (32) iz Šapca. Oni su optuženi zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti prema učesnicima antifašističkog skupa.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 12. januar 2017. godine, kada će biti ispitani preostali svedoci. Sud nije prihvatio predlog odbrane da se kao svedoci ispitaju Dolf Pospiš i Predrag Milovanović jer su oni priznali krivicu i nagodili se sa tužilaštvom. Njihove presude biće pročitane kao dokazni materijal u predmetu.

Ostatak teksta možete pročitati OVDE!

Izvor: http://voice.org.rs/

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Адвокатица

  pre 2636 dana i 20 sati

  Србијански?

  Oceni komentar:
  0
  0