Istraga o smeni u Višoj poslovnoj školi

Istraga o smeni u Višoj poslovnoj školi

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov izjavio je danas da je bivša direktorka više poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu Dragica Tomić, smenjena na zakonit način, ali je pozvao nadležne da dalje istraže taj slučaj.

Odluka o smenjivanju Dragice Tomić je doneta na sednici Pokrajinske vlade 13. aprila 2016. godine, a za vršioca dužnosti direktora imenovan je vanredni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu Patrik Drid.

- Pozivam istražne organe i druge nadležne organe kojima smo se prethodnih godina obraćali da istraže sve primedbe budžetske inspekcije, prosvetne inspekcije i krivične prijave koje smo podneli - rekao je Pavlov.

Pavlov je ocenio da je autonomija Visoke poslovne škole strukovnih studija Novi Sad bila ozbiljno narušena postupanjem rukovodstva škole.

- Prilično je apsurdna situacija, ali se pokazalo da s državnim parama u državnoj zgradi mogu da se izvode i lične egzibicije. Imate Savet koji je izabran tako što direktor formira komisiju, koja zatim izabere članove saveta, koji biraju direktora - objasnio je Pavlov i rekao da se to mora menjati.

Vršilac dužnosti direktora VPŠ Patrik Drid rekao je da je njegov osnovni zadatak izmena Statuta, da bi se poboljšao postupak izbora direktora, sekretara i osoblja fakulteta jer je, po njegovim rečima, sadašnji postupak za to sumnjiv.

Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj je nadležan za obavljanje redovnog inspekcijskog nadzora nad svim visokoobrazovnim ustanovama u Vojvodini.

Inspektori su 2013. i 2014. godine uočili nepravilnosti, a proveru je izvršila i budžetska inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za finansije, koja je podnela više zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

Nepravilnosti su konstatovane u radu sve do 2008. godine, odnosno konstatovano je da su sredstva trošena suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Agencija za borbu protiv korupcije je 11. marta 2016. godine donela rešenje u kome je izrekla meru preporuke za razrešenje sa javne funkcije direktorke Dragice Tomić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan