ISTRAŽILI SMO: Koliko staje izdavanje stanova za vreme Exita

ISTRAŽILI SMO: Koliko staje izdavanje stanova za vreme Exita

Novi Sad će i ove godine biti raj za mnogobrojne ljubitelje dobrog zvuka, a posebno za obožavaoce muzičkih festivala. Mnogi turisti su se već snašli za prenoćište, a oni koji do sada nisu rezervisali hotelsku sobu ili apartman, još uvek na raspolaganju imaju i privatni smeštaj. 

Istražili smo koliko koštaju stanovi i kuće u Novom Sadu za vreme trajanja Exit festivala. Sajtovi, kao i Fejsbuk stranice prepuni su oglasa gde naši sugrađani nude stanove i kuće za strane i domaće turiste ali, kako saznajemo od stanodavaca koji godinama na ovaj način stiču brzu zaradu, njihovi stalni gosti su već početkom godine rezervisali smeštaj. 

Oni koji svoje "gajbe" još nisu izdali, sada ih nude po ceni od 25 do 100 evra po osobi, s tim da cena zavisi od lokacije, opremnjenosti stana i kvadrature. Međutim, ima i onih koji za iznajmljivanje stana za četiri dana traže od 200 do 500 evra, dok pojedine kuće sa više soba, najčešće u Petrovaradinu, izdaju po ceni od 600 evra za četiri dana. 


Tako, primera radi, u jednoj grupi na Fejsbuku gde se izdaju stanovi ili kuće dok traje festival, za  stan sa terasom od 55 metara kvadratnih koji se nalazi na Podbari traži se 450 evra za
4 dana. S druge strane, jednosoban, dvorišni, koji se nalazi na desetak minuta do Petrovaradinske tvrđave, za pet dana i četiri noći vlasnik ceni 500 evra. Ukoliko turisti žele da iznajme stan za 4 osobe na Tatarskom brdu, to će ih stajati 100 evra po osobi, dok za stan u ulici Braće Ribnikar na Grbavici traže od 300 do 360 evra. Iznajmljivanje nekretnine za pet osoba na Bulevaru oslobođenja, sa kablovskom, internetom i garažom je 400 evra

Ove godine sve više njih nudi nekretnine i u prigradskim naseljima, pa tako u jednom Domu na Popovici noćenje u trokrevetnoj sobi je 50 (noć), petokrevetnoj 80, osmokrevetnoj 110 (noć), dok 15 evra staje krevet. 

Ima i sugrađana koji za ova četiri dana traže između 150 do 250 evra, ali za stanove manje kvadrature i na lokacijama koje nisu preterano atraktivne za goste. Tako dvorišni stan od 40  kvadrata za dve osobe po danu staje 50 evra. Takođe, mnogi svoje stanove izdaju u okviru sajtova "Stan na dan" i "Reeentiraj"  gde noćenje vredi između 20 i 100 evra, a cena zavisi od lokacije i opremljenosti.  Inače, aplikaciju Reeentiraj su osmislila dvojica Novosađana koji kažu da ona omogućava svima koji izdaju stan da učine to  besplatno.

Već godinama izdajem stan za vreme trajanja festivala. Godinama su nam dolazili gosti iz Hrvatske, a poslednjih nekoliko turisti iz Velike Britanije. Oni već imaju naše podatke, kao i mi njihove i samo potvrde dolazak. Dok su oni u stanu, mi odemo na vikendicu – kaže Milana i navodi da je zarada u tom periodu sasvim u redu, tako da im se isplati selidba.


Ova sugrađanka izdaje dvosoban stan po ceni od
250 evra za četiri dana, a u njega prima maksimalno pet osoba. Ističe da je gostima dala i jedan uslov, a to je da ne smeju da prave žurke i galamu, kao i da ne mogu da primaju "padobrance”. I sugrađanka Ljiljana izdaje luksuzan stan koji ne nalazi u centru, on je namenjen za šest osoba, s tim da je cena dogovor i da prednost imaju gosti iz regiona. 

Novosađanka Ana, koja ne živi u Srbiji, izdaje svoj stan preko godine studentima, a kada oni odu kući izdaje ga tokom Exita po ceni od 250 evra.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Nina

    pre 319 dana i 7 sati

    igranje, pa ko koliko uspe da uzme, a naročito kako se festival bude primicao tako će da cena ide gore. najbolje je da se potraže najbolje ponude na "agencije za izdavanje stanova u Novom Sadu" i na legalan način zaštiti sebe i uzeti stan

    Oceni komentar:
    4
    5
  • Realnost

    pre 318 dana i 14 sati

    Koliko sam čuo, ovo je zadnja godina izlaza u Novom Sadu, kažu da se seli u Beograd!?? Za mene to je odlična vest! Naši političari su sitne duše koje se prodaju za siću tako da exit i nije bio "naš"! Mi smo tu nešto sitno žicali na spavanja i hranu, zar Novi Sad nije sposoban, svojom pameću napraviti nešto od čega će zarađivati 100 %!?!? Evo ja tvrdim, da se urade samo jedan ili dva nivoa tunela u Petrovaradinskoj tvrđavi, da bi samo od kineskih turista te godine uzeli milijardu evra!!!

    Oceni komentar:
    8
    7
  • Vlada

    pre 306 dana i 8 sati

    Reeentaj se razlikuje od ostalih, bas sam istrazivao. Izgleda je to jedini portal koji NE UZIMA proviziju. Zvao sam par brojeva, vlasnik se javi, lepo se isricam sa njim ...

    Oceni komentar:
    0
    0