ISTRAŽUJEMO: Gde možete otići na besplatnu psihoterapiju u Novom Sadu

ISTRAŽUJEMO: Gde možete otići na besplatnu psihoterapiju u Novom Sadu

Sa problemima na bilo kom životnom planu još se teže suočavamo kada smo okruženi lošim vestima, strahom i neizvesnošću. Mnogo ljudi "puca po šavovima" i oseća da im je teško toliko da bi im dobrodošla podrška. Na žalost, psihoterapija, kao odličan vid stručne pomoći, za mnoge je luksuz koji ne mogu da priušte u ovom momentu. Ipak, mnogi sugrađani ne znaju da postoje načini na koje možete dobiti besplatnu psihoterapijsku pomoć.

Kontinuirani odlasci kod iskusnih terapeuta zaista umeju da pomognu osobama koje osećaju da ne mogu same da se nose sa brigama i problemima, ili se, iz bilo kog razloga, osećaju psihički loše. 

Cene psihoterapeutskih seansi su različite i nema sumnje da vredi odvojiti novac za takvu vrstu podrške. Ipak, s obzirom na to da se mnogi Novosađani sada nalaze u nezavidnoj finansijskoj situaciji, kao prva stepenica ka razrešenju problema i boljem osećaju mogu poslužiti i besplatni vidovi psihoterapijske pomoći, bilo da se obavljaju uživo ili onlajn.

Zato smo saznali gde i kako u našem gradu možemo doći do njih, kao i kojim kategorijama građana su namenjene.

 


SAVETOVALIŠTE ZA BRAK I PORODICU

Savetovalište za brak i porodicu, osnovano u okviru Centra za socijalni rad, postoji već tri decenije. Iako nosi takvo ime, nije namenjeno samo Novosađanima koji imaju teškoće u domenu bračnog i porodičnog života, već i bilo koje druge vrste problema.

Najčešći problemi zbog kojih im se obraćaju klijenti, kako kažu u ovom Savetovalištu, jesu bračne i partnerske krize, individualni problemi, teškoće u roditeljskom funkcionisanju, konflikti u procesu razvoda braka i nakon razvoda, porodične krize i partnersko nasilje.

Savetodavno-terapijske usluge koje su na raspolaganju mogu biti individualna, partnerska ili porodična psihoterapija i savetovanje.

Radno vreme Savetovališta sa klijentima je od 8 do 19 sati, a termini se zakazuju putem telefona 421-798, 210-1411 i 210-1412. Kako su nam rekli u ovom Savetovalištu, seanse se rade uz obavezno poštovanje svih epidemioloških mera – maske, dezinfekciju ruku i razmak od 3 metra.


NOVOSADSKI HUMANITARNI CENTAR (NSHC)

Jedan od projekata ove nevladine organizacije je i Psihološko savetovalište za mlade, u okviru kojeg mladi do 30 godina mogu dobiti besplatne psihoterapije.

Već dvanaest godina mladi dobijaju usluge psihološkog savetovanja, psihoterapije i emotivne podrške u ovom Savetovalištu. Psiholozi koji rade sa njima su volonteri na edukaciji iz psihoterapije, a podrška se može dobiti i onlajn, putem mejla ili Skajpa.

Psihološko savetovalište NSHC-a nalazi se na Novom naselju, na Bulevaru vojvode Stepe br. 1, a broj telefona na koji se možete javiti je 063 69 46 77.

Za odrasle osobe starije od 30 godina na raspolaganju je izuzetno povoljna opcija – za sat psihoterapiju uplaćuje se donacija od 300 dinara, koja se koristi za troškove prostora i supervizije volontera.

 


SOS ŽENSKI CENTAR

Iako najprepoznatljiviji po uslugama SOS telefona za žrtve nasilja, ova humanitarna organizacija koja se bavi radom na prevenciji i posledicama nasilja svih oblika u društvu, a posebno porodičnog nasilja, pruža i psihološku podršku za žene, koja se obavlja uživo ili onlajn, besplatna je i traje šest meseci.

Takođe, u okviru svog Savetovališta za mlade, organizuju podršku devojkama i mladićima koji imaju problema u vezi sa mentalnim zdravljem.

SOS Ženskom centru se za dogovor oko psihoterapije možete javiti na broj telefona 021 422740, dok su brojevi SOS telefona za žrtve nasilja 069 1936899 i 061 6412992, dostupni od 10 do 20h svakog radnog dana i subotom.


SAVEZ DRUŠTAVA PSIHOTERAPEUTA SRBIJE

Savez društava psihoterapeuta Srbije organizovao je besplatnu psihoterapijsku pomoć građanima u krizi COVID – 19, a možete je dobiti na tri načina.

Prvi je da pogledate spisak psihoterapeuta koje možete kontaktirati u slučaju potrebe, na način i vreme koje su naveli u tabelama (Skajp, Viber i druge onlajn mreže), a preporučeno vreme razgovora je do pola sata.

Drugi način je putem aplikacije https://podrskapsihoterapeuta.com/home, tako što ćete kliknuti na “zakažite termin”, otvoriće vam se spisak najskorijih slobodnih termina sa imenima terapeuta, te ćete moći da obeležite i pozovete terapeuta u zakazanom terminu.

Treći način, za one koji nemaju pristup internetu ili pametnom telefonu, je besplatni poziv na broj 19833, a potom odabir opcije 2. Ovim putem, svakog dana od 15 do 21 čas, možete da stupite u kontakt sa dežurnim psihoterapeutima – volonterima.

 


ONLAJN SAVETOVALIŠTE "PRIČAJMO (K)OD KUĆE

Besplatne onlajn psihoterapije moguće su i putem sajta mentalnozdravljeikorona.rs, gde vam svoje usluge pružaju diplomirani psiholozi – volonteri. Psihoterapija se obavlja putem chata koji ćete videti u donjem desnom uglu kada otvorite pomenuti sajt, ponedeljkom, sredom i petkom od 19 do 21 čas.

Pored toga, moguće je i psihoterapijsko savetovanje putem mejla , na koji možete pisati kad god želite, a odgovor vam stiže u roku od pet dana.

Bez obzira na činjenicu da je savetovalište osnovano na početku pandemije, kada je primećena veća potreba za ovakvom vrstom pomoći, otvoreno je za sve osobe koje imaju potrebu za stručnom podrškom, bilo da je to povezano sa epidemijom korone ili se radi o drugim životnim problemima ili stanjima.

Onlajn savetovalište jedan je od programa Festival mentalnog zdravlja, zajednice organizacija i ustanova u Novom Sadu i okolini okupljenih oko ideje zalaganja za bolje mentalno zdravlje, pokrenutog od strane Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Kakvi god problemi da vas muče, kroz krizu ne morate prolaziti sami. Ukoliko se osećate uplašeno, preopterećeno, neshvaćeno, depresivno, bez izlaza... već od sutra to može biti drugačije. Ne libite se da odaberete neki od pomenutih načina psihoterapije i obratite se za podršku ljudima koji će vam pomoći. Koliko god vremena bila teška, a samovanje i otuđenost gotovo poželjni načini ponašanja, ne zaboravimo da čovek može pomoći drugom čoveku.

Pokažite ovaj tekst onima za koje mislite da bi im mogao koristiti!

Oceni vest:
50
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novak Stanisic

  pre 709 dana i 35 minuta

  Postovani,

  Savetovalište Infopolis omladinskog info centra radi vec godinama unazad ali nismo se nasli u ovom clanku. Nudimo mladima od 15-30 godina starosti besplatnu psihoterapijsku pomoc.

  Oceni komentar:
  2
  24
 • Dana

  pre 706 dana i 19 sati

  Da li postoji besplatna psiholoska pomoc starim licima koji su sami?

  Oceni komentar:
  6
  19
 • Lara

  pre 473 dana i 14 sati

  Volim y doktor . Consalting i terapija

  Oceni komentar:
  1
  0