ISTRAŽUJEMO: Na ovim lokacijama možete da kupite stan po nižoj ceni 

ISTRAŽUJEMO: Na ovim lokacijama možete da kupite stan po nižoj ceni 

Cene nekretnina u Srbiji i dalje rastu, a raste i njihova prodaja. Najskuplji kvadrat je u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiborskom okrugu. 

Kako saznajemo u agencijama za prodaju nekretnina, ovo tržište je u našem gradu trenutno izuzetno aktivno, a novembar je, kao i prethodnih godina, bio mesec sa velikim brojem kupoprodaja. Na tržištu je situacija raznolika kada je reč o cenama ali, kao i uvek, postoje nepokretnosti koje su slabije tražene kao i delovi grada koje ljudi manje biraju i konkretno ulice u kojima su jeftinije nekretnine.

Kako otkriva master prodaje Ivan Radulović iz "Solis nekretnina", u Novom Sadu je trenutno najniža cena po kvadratnom metru na Adicama, Klisi i Sajlovu. Razlozi tome su, prvenstveno, udaljenost od grada, nedostatak marketa, nepostojanje škola i vrtića. To su delovi grada gde još uvek nisu sve ulice asfaltirane, manji je broj linija gradskog prevoza ali, kako kaže naš sagovornik, sa perspektivom da u narednih nekoliko godina sve to bude dostupno. To znači da će jednog dana i ovi delovi grada postati urbani kvartovi.  


Osim toga, pri kupovini stana ključnu ulogu ima i opremnjenost nekretnine jer se kupci koji žele da "uštede" opredeljuju za one jeftinije odnosno najjeftinije varijante. Po pravilu, reč je o stanovima gde je neophodno ulaganje, odnosno renoviranje. Ipak, pri kupovini takvih stanova, trebalo bi imati na umu da ćete imati dodatne troškove jer je građevinski materijal poskupeo i do pet puta pa 
je budućim vlasnicima potrebno u proseku oko 200 do 300 evra po kvadratu za kompletno renoviranje. Majstori su takođe podigli cenu rada, a na njih se ponekad čeka i do dva pa čak i tri meseca. Svi ovi faktori utiču na prodajnu cenu. Međutim, ima i onih kupaca koji žele da sami i po svom ukusu renoviraju budući stambeni prostor pa je to još jedan od razloga što kupuju takve nekretnine – kaže Radulović.  

Naš sagovornik ukazuje i na greške koje prave vlasnici u pokušaju da dosegnu  višu prodajnu cenu tako što delimično renoviraju stan. Primera radi, renoviraju samo kupatilo ili samo stolariju ili samo parket. 

To apsolutnio nije dobro rešenje jer većina kupaca ima svoj stil, svoju zamisao i svoj ukus tako da će u mnogi sve raditi ispočetka, a prodavci u tim slučajevima neće dobiti bolju cenu. Najbolje bi bilo prodati stan u stanju kakav jeste bez bilo kakvog renoviranja – napominje Ivan Radulović.  

Govoreći o lokacijama, on ističe da se povoljnije nekretnine najčešće nalaze na višim spratovima u zgradama gde nema lifta, zatim u potkrovlju, odnosno na poslednjem spratu ispod ploče, kao i u starijim zgradama i to bez obzira na lokaciju gde se objekat nalazi. I garaže koje su adaptirane u stambeni prostor, dvorišni stanovi i stanovi u kući, kao i nekretnine u suterenu smatraju se jeftinijim varijantama. Danas su povoljniji čak i stanovi sa lošim pogledom ili manjkom prirodne svetlosti.


I ulice igraju veliku ulogu, a napovoljnije nekretnine nalaz se u onima koje su smeštene u blizini ili tik uz groblje. Jeftini stanovi se mogu pronaći i u ulicama koje imaju loš pristup do zgrade i u onim koje su neasfaltirane. Cena stana pada čak i u vrlo prometnim ulicama gde je zbog saobraćaja nesnosna buka, a kupci mogu povoljnije da prođu ukoliko kupe stan na nižem spratu koji ima pogled na frekventnu ulicu. I nepokretnosti većih kvadratura mogu da se nađu po pristupačnijim cenama, a to se odnosi na zgrade koje nemaju garažu, parking mesto ili garažno mesto – navodi naš sagovornik i  dodaje da su i dupleksi jeftiniji uglavnom zbog toga što je u stanu dosta kosina i takve nekretnine po pravilu imaju krovne prozore.

Ipak, Radulović navodi da svaka roba ima svog kupca, te da na kraju sve nekretnine, pa čak i one koje nisu savršene pre ili kasnije pronađu svog vlasnika, pa tako za one sa manjim budžetom. Inače, prosečna cena kvadrata na jeftinijim lokacijama je između 1.000 i 1.139 evra.  

Oceni vest:
22
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 303 dana i 23 sata

  Dobar tekst. Konacno da cujemo i sta je to jeftino u ovom gradu, a ne samo rast, rast.

  Oceni komentar:
  5
  16
 • Tina

  pre 302 dana i 16 sati

  Bilo bi dobro kad bi makar jedan tekst o nekretninama i hvalospevima agenata za prodaju kako je sad pravo vreme za kupovinu stanova da nam isti objasne sta kupac stana dobija za tu njihovi proviziju od 3 posto. Nedavno mi jedan agent objasnjava kako oni umesto kupca uzimaju potvrdu iz katastra koja kosta 50 eura, a uvid u katastar je moguc svakom preko interneta za dz.

  Oceni komentar:
  6
  16
 • Dule

  pre 292 dana i 8 sati

  Ne kupujte stanove na Klisi, ne zelimo vas. Hvala!

  Oceni komentar:
  10
  5
 • Iskreno

  pre 291 dan i 22 sata

  Ako ćemo do željenja, ja bih iselio sve iz države...

  Oceni komentar:
  2
  8