Iz Srbije bez ograničenja samo u 16 država

Iz Srbije bez ograničenja samo u 16 država

Svega nekoliko zemalja sveta ima otvorene granice, uz eventualne zdravstvene preglede putnika, prilikom ulaska na njihovu teritoriju, dok je više od 70 država, zbog epidemije korona virusa, potpuno zatvorilo prelaze i aerodrome za sve strane državljane.

Za građane Srbije, dodatno je zatvoreno i još 47 zemalja, dok je u 38 ulazak moguć uz neko od ograničenja – obavezan PCR test, višednevni karantin ili uslov da nije reč o turističkom putovanju.

Naši državljani slobodno mogu da putuju u svega 16 država među kojima su Albanija, Belorusija, Kina, Turska, BiH, Bugarska, Meksiko, Kongo, Jamajka…

Pri tom, zabrane ulaska strancima nekada su administrativne, a u nekim slučajevima je i fizički nemoguće posetiti neku destinaciju jer su drumski i železnički saobraćaj iz njenog okruženja zaustavljeni i putovanje je moguće samo avionom, piše "Danas".

Obično, od zabrana su izuzeti putnici sa dvojnim državljanstvom, radnim vizama kao i oni koji idu poslom ili prate humanitarne pošiljke.

Detaljni podaci, s obzirom na to da se režimi ulaska menjaju, mogu se naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, iako se ta baza ne ažurira na dnevnom nivou.

I pored tako suženog prostora, otvaranje aerodroma u velikom broju svetskih prestonica omogućilo je da se poslednjih nedelja obnove pojedine redovne avio-linije i poveća cirkulacija, iako ih ne mogu koristiti sve kategorije putnika.

Na beogradskom aerodromu kažu za "Danas" da se za sada odvijaju letovi na oko 50 destinacija, ali i da se situacija menja svakodnevno.

Daleko je komplikovanije sa železničkim saobraćajem i za sada jedina međunarodna linija, otvorena pre tri dana, jeste noćni voz sa Topčidera prema Baru.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan