IZJZV: U Novom Sadu preko 3.000 aktivnih slučajeva korone

IZJZV: U Novom Sadu preko 3.000 aktivnih slučajeva korone

Tokom prethodnog dana u pokrajini su registrovana 943 nova slučaja infekcije Kovid-19, saopštio je jutros Institut za javno zdravlje Vojvodine.

– U strukturi novih slučajeva 776 (82,3%) je dokazano brzim antigenskim testom. Ovi pacijenti predstavljaju  rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih. Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa – navode u Institutu. 

Najveći broj novozaraženih registrovan je u Novom Sadu  246, što je za 22 više nego dan ranije, a među njima takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 10.832. Po broju registrovanih aktivnih slučajeva i dalje prednjači Novi Sad  3.264, dok je u ostalim opštinama u pokrajini trenutno manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

U izveštaju se navodi da među novoobolelima u poslednjih nedelju dana dominira radno aktivno stanovništvo, koje čini više od 75% slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

– Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa. Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi – kaže se u saopštenju. 

Iz ove zdravstvene ustanove i dalje ocenjuju epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu.

– U ovom trenutku na teritoriji 42 opštine i grada situacija se ocenjuje kao vanredna. Epidemiološka situacija se ocenjuje kao nepovoljna na teritoriji 3 opštine. To su opštine Titel, Beočin i Kanjiža – poručuju iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan