Izlazi nova lista lekova na teret zdravstvenog osiguranja

Izlazi nova lista lekova na teret zdravstvenog osiguranja

Direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić najavila je danas na Trećem nacionalnom onkološkom Forumu - "Požuri, molim te", da ove godine izlazi nova lista lekova na teret zdravstvenog osiguranja.

Radojević Škodrić je na događaju koji je organizovao Forum pacijenata Srbije, uz podršku Udruženja medikalnih onkologa Srbije poručila da je planirano da prvo puste "of lejbel" (off label) lekove, pa onda terapijske alternative i na kraju inovativne lekove.

Nemamo vremena, budžet moramo da potrošimo, ali iz tog razloga će izaći jedna lista. Trenutno se završava analiza stavljanja novih inovativnih lekova. U periodu od 2007. do 2015. godine stavljen je ukupno 21 lek na listu lekova, a od 2017. do 2023. godine, čak 81 inovativni lek. Ono što nedostaje i gde nema uopšte pomaka, jeste registar malignih pacijenata, a da ga imamo, naš posao bi bio mnogo lakši – rekla je direktorka RFZO.

Predsednik Republičke stručne komisije za onkološke lekove Nenad Mijalković rekao je da je komisija poslala RFZO listu sa 24 prioritetne indikacije koju treba staviti na listu lekova u narednom periodu.

Međutim, znajući da su finansijska sredstva Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ograničena, poslali smo osam prioriteta za koje smatramo da je neophodno da se nađu na listi lekova RFZO već od 2024, godine – istakao je Mijalković.

Potpredsednica Foruma pacijenata Srbije Olja Ćorović poručila je da je vreme u lečenju raka najvažniji resurs i saveznik.

Znamo da godinama ponavljamo da je rak izlečiv ako se otkrije na vreme. Ipak, vreme za onkološke pacijente u Srbiji je i dalje nepremostiv protivnik, jer se dešava da se pacijenti kasno obrate lekaru, a onda provedu više meseci u procesu dijagnostike, brojnih pregleda, konzilijuma, laboratorija, uputa i komisija – navela je Ćorović.

Dodaje da nakon toga, lekari mogu samo da konstatuju da je bolest uznapredovala i da je neophodno da se radi na prevenciji, skriningu, ali i na što boljem statusu pacijenata.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan