Izlivanje fekalija sa farme svinja u Temerinu ugrožava park prirode "Jegrička"

Izlivanje fekalija sa farme svinja u Temerinu ugrožava park prirode "Jegrička"

Građani Temerina, koji zahtevaju da se zatvori farma svinja u sastavu austrijske kompanije "Gerlinger", otkrili su ove sedmice novi akcident na lokaciji lagune (taložnog polja) , gde se odlaže tečni stajnjak iz obora.

Predstavnik građana Milenko Karlica za "Večernje novosti" navodi da je došlo do izlivanja fekalija iz lagune na susedno opštinsko zemljište, odakle se zagađenje podzemnim putem prenelo u kanal koji se uliva u Jegričku, autohtonu vojvođansku reku, proglašenu za park prirode.

– To je novo trovanje kanala, za čiju su vodu pre dve godine, kad je takođe probijen bedem lagune, stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF u Novom Sadu utvrdili da je kvaliteta četvrte klase, što je znak da nije ni za kupanje ni za pecanje. Takva se uliva u Jegričku i dalje zagađuje Tisu i Dunav - istakao je Karlica.

Iako su sva njihova obraćanja nadležnim organima dosad ostajala bez odjeka, građani su se povodom najnovijeg akcidenta obratili 21. jula načelnici opštinskog Odeljenja za inspekcijske poslove Tamari Karanović, a 22. jula pokrajinskoj vodnoj inspektorki Dubravki Veljović.

– Tražimo da opštinski građevinski inspektor obavi nadzor nad takozvanom lagunom i proveri da li je izgrađena propisno, da li je bedem podignut nedozvoljenim radovima i da li je do curenja fekalija došlo usled njegovog popuštanja. Zahtevamo da o akcidentnoj situaciji, koja se godinama ponavlja, bude obavešteno javno tužilaštvo, jer je evidentno reč o krivičnom delu u ekološkom smislu - rekao je Karlica za "Večernje novosti".


Od vodne inspekcije se očekuje da posle utvrđenog stanja na terenu hitno naloži zatvaranje farme. Ostaje da se vidi hoće će inspektori reagovati ovog puta, jer građani i sami konstatuju da su njihova dosadašnja nastojanja da zaustave zagađenje sa farme "Temerin agrar" podsećala na borbu s vetrenjačama.

– Problem bi mogao lako da se reši, ali ga nadležni "žongliraju", prebacujući odgovornost jedni na druge, ne mareći što se ljudi truju i priroda devastira - kaže ekološki aktivista Nemanja Obradović.

Kako navode "Večernje novosti", na farmi ne žele da se izjašnjavaju o primedbama građana, napominjući da se za sve pita rukovodstvo "Gerlingera", koje je preko atašea austrijske ambasade dr Kristijana Bravenca poručilo da su "svi zahtevi građana pažljivo registrovani, jer je kompaniji veoma bitno zdravlje stanovništva". Karlica kaže da nesmanjeni smrad sa farme i najnoviji akcident na laguni osporavaju iskrenost te poruke.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan