Izložba umetničkih dela po izboru srednjoškolaca od 1. februara u Galeriji Matice srpske

Izložba umetničkih dela po izboru srednjoškolaca od 1. februara u Galeriji Matice srpske

Kroz tri teme "Vremeplov društva", "Početak kraja" i "A ko sam ja?" mladi su na drugačiji način predstavili umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji...

Grad Novi Sad je 2019. godine Omladinska prestonica Evrope, što je bio povod da Galerija Matice srpske realizuje jedinstvenu izložbu "Mladi biraju" – izložbu umetničkih dela Galerije Matice srpske prema izboru novosadskih srednjoškolaca.

Preko dvadeset srednjoškolaca i srednjoškolki se kroz projekat "Mala škola muzeologije" upoznalo sa različitim oblastima muzejskog rada. Na radionicama sa kustosima, konzervatorima, muzejskim edukatorima i menadžerima u kulturi saznali su kako radi muzej i koje sve mogućnosti pruža.

Nakon nekoliko meseci, srednjoškolci su dobili priliku da samostalno osmisle svoju izložbu. Oni su istraživali kolekciju Galerije Matice srpske, kroz druženje raspravljali o različitim interesovanjima mladih i kao rezultat kreirali izložbu "Mladi biraju", od njene ideje do realizacije, navodi se u pozivu.

Kroz tri teme "Vremeplov društva", "Početak kraja" i "A ko sam ja?" na drugačiji način su predstavili umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji i sagledali kulturno nasleđe Srbije iz svoje perspektive.

Galerija Matice srpske je ovim projektom i izložbom želela da podstakne mlade ljude i omogući im da samostalno iskažu svoje ideje i stavove, daju drugačiji pogled na srpsku umetnost i trudom dođu do rezultata – izložbe kojom će se ponositi.

Izložba će simbolično biti otvorena 1. februara na Dan grada Novog Sada, a postavka će moći da se pogleda do 24. marta.


Program se realizuje uz podršku Fondacije "Novi Sad 2021”, OPENS 2019 i Vojvođanske banke – OTP grupe, a tokom trajanja izložbe omladinski klub OPENS će u sastavu izložbe imati tzv. OPENS zonu, gde će svi posetioci moći da se upoznaju sa idejom i programima Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija raspored sahrana novi sad sahrane novosađani horoskop gradsko groblje novorođenčad jkp novosadska toplana horoskopski znaci matična knjiga rođenih novosadsko porodilište RHMZ elektrovojvodina bebe EPS raspored sahrana i ispraćaja porodilište dunav havarija na vodovodu bez struje štrand isključenja struje servisne informacije JGSP "Novi Sad" jkp lisje bez vode centralno groblje u Futogu almaško groblje radosne vesti servisne informacije novi sad