Izložba umetničkih dela po izboru srednjoškolaca od 1. februara u Galeriji Matice srpske

Izložba umetničkih dela po izboru srednjoškolaca od 1. februara u Galeriji Matice srpske

Kroz tri teme "Vremeplov društva", "Početak kraja" i "A ko sam ja?" mladi su na drugačiji način predstavili umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji...

Grad Novi Sad je 2019. godine Omladinska prestonica Evrope, što je bio povod da Galerija Matice srpske realizuje jedinstvenu izložbu "Mladi biraju" – izložbu umetničkih dela Galerije Matice srpske prema izboru novosadskih srednjoškolaca.

Preko dvadeset srednjoškolaca i srednjoškolki se kroz projekat "Mala škola muzeologije" upoznalo sa različitim oblastima muzejskog rada. Na radionicama sa kustosima, konzervatorima, muzejskim edukatorima i menadžerima u kulturi saznali su kako radi muzej i koje sve mogućnosti pruža.

Nakon nekoliko meseci, srednjoškolci su dobili priliku da samostalno osmisle svoju izložbu. Oni su istraživali kolekciju Galerije Matice srpske, kroz druženje raspravljali o različitim interesovanjima mladih i kao rezultat kreirali izložbu "Mladi biraju", od njene ideje do realizacije, navodi se u pozivu.

Kroz tri teme "Vremeplov društva", "Početak kraja" i "A ko sam ja?" na drugačiji način su predstavili umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji i sagledali kulturno nasleđe Srbije iz svoje perspektive.

Galerija Matice srpske je ovim projektom i izložbom želela da podstakne mlade ljude i omogući im da samostalno iskažu svoje ideje i stavove, daju drugačiji pogled na srpsku umetnost i trudom dođu do rezultata – izložbe kojom će se ponositi.

Izložba će simbolično biti otvorena 1. februara na Dan grada Novog Sada, a postavka će moći da se pogleda do 24. marta.


Program se realizuje uz podršku Fondacije "Novi Sad 2021”, OPENS 2019 i Vojvođanske banke – OTP grupe, a tokom trajanja izložbe omladinski klub OPENS će u sastavu izložbe imati tzv. OPENS zonu, gde će svi posetioci moći da se upoznaju sa idejom i programima Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan