JGSP "Novi Sad": U planu nabavka osam novih autobusa

JGSP "Novi Sad": U planu nabavka osam novih autobusa

Efikasniji, racionalniji, komforniji i udobniji u odnosu na one koji se trenutno nalaze u voznom parku...

U Programu investicionih aktivnosti Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća "Novi Sad" za 2019. godinu planirana je kupovina osam novih midi autobusa s pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG), odnosno metan, u vrednosti od 100 miliona dinara.

Autobusi su kapaciteta do 45 mesta, pri čemu su 22 sedeća, predstavljaju varijantu komfornijih prigradskih autobusa i označili bi konceptualno novi pristup u sistemu javnog prevoza putnika u Novom Sadu, prenosi "Dnevnik".

Kako je navedeno u obrazloženju, ovakvi autobusi predstavljaju kvalitativni iskorak u smislu ponuđenog komfora u odnosu na aktuelni vozni park, kao i bitno racionalniji pristup potrošnji goriva.

JGSP "Novi Sad" bi svake godine trebalo da obnavlja vozni park za 10 odsto od ukupnog broja vozila. Ocenjeno je da je prosečna starost voznog parka veća od 12 godina te da je zbog toga neophodno tokom naredne godine nabaviti nove autobuse. Kako se navodi, nabavkom novih autobusa povećala bi se i tehnička ispravnost voznog parka, a time i bezbednost i sigurnost prevoza putnika i drugih učesnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Takođe, smanjili bi se i troškovi rezervnih delova i goriva, budući da je metan u odnosu na benzin, dizel i naftni, trenutno ekonomičniji. Takođe, autobusi na CNG pogon bi doprineli i smanjenju emitovanja štetnih gasova, a primenom te vrste goriva se nivo buke smanjuje i do 50 odsto.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan