Kako sačuvati želudac od bolesti

Kako sačuvati želudac od bolesti

Zbog terapija i nepravilne ishrane sa starenjem su sve učestaliji problemi sa gastritisom. Upala želudačne sluzokože, ako se ne leči, može da izazove čir ali i karcinom želuca.

U starijem životnom dobu mnogi, uglavnom zbog "jakih" lekova za hronične bolesti, a često i zbog nepravilne ishrane, neprilagođene zdravstvenom stanju, imaju problem sa gastritisom.

To je, zapravo, upala želudačne sluzokože, koja može biti hronična ili akutna. Simptomi mogu da budu različiti. Većina bolesnika oseća pečenje i/ili žarenje u želucu, mučnine, nagon na povraćanje... Kod nekih je ovo stanje praćeno jakim bolovima, a kod nekih samo manjom ili većom nelagodnošću.

Kod starijih je gastritis najčešće rezultat korišćenja nesteroidnih protivupalnih lekova, recimo onih protiv reumatskih bolova, ali javlja se i posle infekcije bakterijom. Zato što ne moraju biti izraženi do praga netrpeljivosti, simptomi se često zanemaruju, bar u početku, a ne bi trebalo da bude tako.

Upala želudačne sluzokože nije stanje koje će proći samo od sebe, i ako se ne leči može da dovede, recimo, do stvaranja čira u želucu, ali i do karcinoma želuca.

Čak i kad postanu svesni da problem sa želucem više ne mogu da zanemaruju mnogi zaziru od odlaska lekaru, a razlog je procedura kojom se dijagnostikuje ova bolest, jer je neprijatna. Naime, dijagnoza se postavlja gastroskopskim pregledom. Jedino tako se određuje tačno mesto oštećenja sluznice. Gastroskopijom se pregledaju jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Prilikom ovog pregleda aparat u obliku tankog creva sa lampicom na vrhu, plasira se kroz usta u kojima je štitnik od mekane plastike pod kontrolom oka sve do kraja dvanaestopalačnog creva. Aparat zapravo proilazi istim putem kroz telo kao i hrana, ali kod pacijenata ova cevčica izaziva potpuno drugi osećaj, pa bi mnogi na svaki način da izbegnu ovaj pregled.

Hronični gastritis pojavljuje se zbog bakterija, konzumiranja previše alkohola, određenih lekova, hroničnog stresa, ali i neki problemi sa imunitetom mogu da dovedu do gastritisa. Zbog upale dolazi do promene u samom sastavu želuca, zbog čega oboleli već posle samo par zalogaja ima osećaj da je sit. Stanje se postepeno pogoršava, čak toliko da se mogu pojaviti predkancerozne promene.

Opširnije o ovoj temi pogledajte ovde

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan