Kako se carini roba kupljena u inostranstvu

Kako se carini roba kupljena u inostranstvu

Na koji način se obračunavaju uvozne dažbine na robu kupljenu u inostranstvu?

Na sajtu Uprave carine se navodi da roba koja je kupljena za sopstvene potrebe, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, može da se carini u "skraćenom postupku", na graničnom prelazu. U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe) zaračunava se carina od 10 odsto, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 procenata.

Ukoliko, pak, vrednost robe prelazi 3.000 evra, onda će se cariniti u redovnom carinskom postupku.

Sprovođenje redovnog postupka moguće je i na zahtev kupca ukoliko on smatra da će to biti povoljnije, s obzirom na poreklo robe. U tom slučaju je potrebno informisati carinskog službenika na graničnom prelazu, odnosno, ukoliko je reč o aerodromu – službenika u ''crvenom kontrolnom prolazu''. Nakon toga će carinski službenik popisati robu koju ste prijavili za carinjenje i uputiće je u redovan carinski postupak, a vama će izdati potvrdu.

Povlasticu koja se odnosi na preferencijalno poreklo robe moći da ostvarite samo ukoliko u redovnom carinskom postupku, priložite i dokaz o poreklu – EUR 1 ili izjavu izvoznika o poreklu na fakturi.

Koji predmeti spadaju u stvari za ličnu upotrebu pročitajte OVDE.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • O, da...

  pre 73 dana i 1 sat

  Teorija. Kao i svi zakoni u Srbiji. A praksa je nešto sasvim drugo.
  O toj praksi bi se mogle napisati ne knjige, već sage, tomovi, serijali knjiga.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Hrkljus

  pre 72 dana i 8 sati

  Ovo nema veze sa realnoscu! Cesto kupujem robu iz inostranstva i cak i kada je cena po kojoj je roba placena jasno istaknuta, neko ko je vrlo strucan da "odokativnom metodom" zakljuci koliko nesto kosta odredjuje carinu koja je za 10% manja od cene kostanja robe/proizvoda! Dakle prica za sire narodne mase, ko je ikada pokusao da nesto kupi "preko" zna da ovo nema veze sa realnoscu. Par puta se desilo da za istu robu iste vrednosti kupljenu u razmaku od 15 dana stignu 2 razlicite "carine".

  Oceni komentar:
  0
  6