Koliko novca vam je potrebno za uskršnji doručak

Koliko novca vam je potrebno za uskršnji doručak

Jaja, šunka, mladi luk, rotkvice, ren, sir, nezaostavni su deo tradicionalne uskršnje trpeze...

Trgovci u novosadskim marketima i na pijacama su se i ove godine odlično opremili za predstojeći hrišćanski praznik koji se proslavlja u nedelju.



Mnogi marketi trenutno za pomenute namirnice imaju akcije te karton od deset jaja u marketima košta
od 129 do 149 dinara, dok za komad na pijacama kupci treba da izdvoje od 12 do 22 dinara. Jaja na Futoškoj pijaci staju od 16 do 22 dinara, na Limanskoj su od 13 do 19, na Detelinarskoj – od 15 do 20, a na Satelitskoj pijaci – od 12 do 17 dinara po komadu. Na Kvantašu se na veliko prodaju za 11 do 14 dinara. Najjeftinija jaja su i nešto sitnija. 

U marketima su kartoni jaja nešto povoljniji pa tako, u zavisnosti od trgovinskog lanca, paket od deset komada Novosađani mogu pazariti po akcijskoj ceni od 129 do 149 dinara, koliko staju jaja druge klase. U ponudi su, naravno, i ona prve klase koja staju od 199 do 259 dinara


Bela jaja su nešto skuplja jer se lepše ofarbaju pa za komad treba izdvojiti
25 dinara, mada su u nekim marketima i ona sada na akciji te 10 komada staje 189 dinara


Za Uskrs se tradicionalno jede i
barena šunka, a na gradskim pijacama, uz jaja i povrće, na tezgama se mogu videti razni domaći delikatesi, kobasice, šunka, slanina, pršut, goveđi pršut, suvi vrat, a mirisi dimljenog mesa prosto mame prema tezgama.  

Kako pripremiti najsočniju uskršnju šunku


Većina prodavaca nije bila raspoložena za razgovor, ali ipak svi odreda kažu da nisu baš zadovoljni prodajom, jer su
im, kako kažu, megamarketi "došli glave". Navode da će ljudi, zbog besparice, pre kupiti vakumiranu butkicu nego domaći sušeni but proverenog kvaliteta. 

Na jednoj tezgi na Limanskoj pijaci ima svega – od šunke, preko slanine, do pršuta, a, kako kažu, najviše prodaju domaću kobasicu, slaninu i suvi vrat. Novosađani rado kupuju i šunku mada je ona poprilično skupa za prosečan džep. Ipak, i na pijacama prodaju na grame te za kilogram sečene šunke treba izdvojiti od 2.000 dinara pa naviše, a za pečenicu 1.200 do 1.500 dinara, koliko staje i suvi vrat. Na pijacama prodaju i skuplje delikatese, a oni su uglavnom od goveđeg mesa. 

 


Kada je reč o marketima, dosta proizvoda se sada može kupiti na akciji – "Carnex" pečenica
staje 899 dinara, "Zlatiborac" pečenica 100 grama u vakumu je od 299 do 379 dinara, pršut celjske mesare je od 2.599 do 2.899 dinara, goveđi pršut "Zlatiborac" je od 3.899 do 4.950 dinara

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by IDEA (@ideasrbija)

 

Sir je takođe neizostavni deo trpeze, a za kravlji na pijacama treba izdvojiti od 400 do 450 dinara, dok je kozji duplo skuplji. U marketima cena sira varira, a dosta proizvoda je trenutno na akciji, te u zavisnosti od dubine novčanika kupca, za kilogram treba izdvojiti od 400 pa do 2.000 dinara koliko najčešće staje tvrdi sir. 

Veza mladog luka je od 30 do 70, a za rotkvice treba izdvojiti od 40 do 70 dinara. Ovo su samo okvirne cene, s obzirom na to da se one u prodavnicama i na pijacama menjaju na dnevnom nivou. 

Najmlađi će se ipak najviše obradovati slatkišima i to onim u obliku jaja ili zeke.


Ako imate običaj da kupujete u poslednjem momentu, pogledajte RADNO VREME prodavnica i tržnih centara u toku uskršnjih praznika.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan