KON: Ima razloga za zadovoljstvo, virusa sve manje u većim gradovima

KON: Ima razloga za zadovoljstvo, virusa sve manje u većim gradovima

Epidemiolog Predrag Kon je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija ukazao na to da se beleži manji broj osoba na respiratoru, kao i da manji broj hospitalizovanih pacijenata ukazuje na smirivanje stanja, odnosno, prema njegovim rečima, može se slobodno reći da dolazi do gašenja epidemije i da ima razloga za zadovoljstvo.

– Epidemiološki je veoma dobro što virusa ima sve manje u većim gradovima, gde je gustina stanovništva veća i ima više kontakata – naveo je Kon.

On je dodao da virus još uvek preživljava u manjim mestima, naročito u gerontološkim centrima, gde se pojavio i čiji su korisnici posebno osetljivi na virus.

Prema njegovim rečima, u većim gradovima uglavnom su zastupljeni slučajevi bez simptoma, što znači da je virusa malo ostalo u cirkulaciji.

Kon je, govoreći o tome kakva je situacija u Surdulici, naveo da je u tom mestu registrovano 39 pacijenata zaraženih korona virusom, dodajući da se i dalje vrše testiranja, kao i da se pojedinačni slučajevi izoluju.

– Bitno je izolovati pojedinačne slučajeve jer je svaki pozitivan slučaj zarazan, a ako ne preduzmemo sve mere, pa i na samom kraju epidemije, onda može doći do povećanja aktivnosti – zaključio je on.

Kon je najavio da će mere zabrane kretanja za prvomajske praznike Krizni štab razmatrati večeras i sutra i naglasio da su epidemiolozi čvrstog stava da još ovaj put treba ostati na vrlo oštrim merama, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije. 

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan