KON: "Ne verujem da će biti policijskog časa, ali će svakako biti zabrane javnog okupljanja"

KON: "Ne verujem da će biti policijskog časa, ali će svakako biti zabrane javnog okupljanja"

Moj predlog nije policijski čas ceo vikend, rekao je za N1 epidemiolog dr Predrag Kon.

– Najjednostavnije je uvesti policijski čas protiv kog smo svi iz medicinskog dela i možda bi neki pojedinac i insistirao na tome, ali je to krajnje nepopularno, mada je to najsigurniji način borbe protiv virusa, dok bi potpuno zatvaranje Beograda tokom vikenda smanjilo prenos virusa – izjavio je Kon prethodno za RTS.

– Ne može da se kaže da je situacija pod kontrolom u Beogradu, i ima tendenciju da bude vanredno kada je u pitanju kapacitet prijema pacijenata. Ovo će da traje do 2022. godine i ovo je zadatak epidemiologa i ne može više da bude nekoherentnih izjava – rekao je epidemiolog za republički javni servis.

Kon ne veruje da će biti policijskog časa, ali da će svakako biti zabrane javnog okupljanja, "i tu nema dileme i to je zakonom dozvoljeno".

On je rekao da treba javno saopštiti građanima šta može da bude i objasnio da će, kada dođe do smirivanja situacije, "biti mesec dana mirno, a ako popustimo sa merama imaćemo novi talas, i čak postoji i mogućnost ogromnog talasa na jesen, kao što je bilo 1918. godine" tokom pandemije španske groznice, prenosi N1. 

Kako je objasnio, prosečno oko 600 ljudi dnevno traži testiranje i taj trend se održava, nema smanjenja, "a broj testiranja, bar u Beogradu je veći nego što se zvanično objavljuje".

Kako se izrazio, "za situaciju teško da možemo da kažemo da je pod kontrolom, a zabrana kontakta trebalo bi da bude u glavama".

Oni koji ne nose maske u zatvorenom prostoru mogu ozbiljno da ugroze zdravlje, i svoje i tuđe, istakao je Kon i naveo da se mogućnost prenosa smanjuje na jedan odsto ako svi nose maske.

Sve privatne proslave sa puno ljudi, kako je rekao, "nisu prihvatljive" jer će doći do prenosa virusa, piše sajt televizije N1.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan