Kon: Nema govora o popuštanju mera

Kon: Nema govora o popuštanju mera

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da bi moglo doći do još većeg stepena ograničavanja kontakata ukoliko bi se, na primer, broj zaraženih u Beogradu naglo povećao.

– Ulazimo uskoro u četvrtu nedelju i sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja. Ako bi broj potvrđenih slučajeva u Beogradu trostruko skočio, onda ćemo razmišljati da se još više smanje kontakti – naveo je Kon, a prenosi RTV.

On je rekao da je u Beogradu najveći rizik od zaraze zbog najveće gustine naseljenosti stanovništva i da zato nema govora o popuštanju mera te da treba da budemo svesni da će četvrta nedelja borbe sa korona virusom biti značajno ozbiljnija.

Direktora Instituta Batut, Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da je danas bio najveći broj testiranih osoba i, samim tim, i najveći broj potvrđenih slučajeva zaraze, ali da ukupan broj onih sa najtežim kliničkim slikama bolesti nije značajno porastao – juče je bilo 21 a danas 24 osobe na respiratoru (od toga je četvoro u Kliničkom centru Vojvodine).

Imamo najveći broj potvrđenih slučajeva infekcije ali, srećom, najveći broj njih nema najteže oblike kliničkog ispoljavanja – kazala je Kisić i dodala da je smisao smeštanja zaraženih s lakšim simptomima na Sajmu u tome da se virus ne unosi u porodicu i da svako treba da shvati da je to najbolje za njegove najbliže.

Ona je izjavila da masovno testiranje, koje još nije počelo, nije rešenje ako će se građani kretati i dalje tokom dana te da je osnova borbe samoizolacija uz socijalno distanciranje.

Detaljnije o izjavama epidemiologa pročitajte na sajtu Radija televizije Vojvodine.

Upitan šta bi se desilo sa decom u situaciji da se zarazi jedan roditelj, ili samohrani roditelj, epidemiolog Predrag Kon kaže, kad je u pitanju razdvajanje, "da to ne bi smelo da se dogodi", ali da je u jednoj situaciji dete, čija su oba roditelja zaražena, odvezeno kod rođaka, prenosi N1.

Kon kaže da deca, ako nisu pozitivna, ne idu s roditeljima, a ako jesu – zavisi od njihovih godina.

U Sajmu se leče odrasli ljudi, možda bi moglo da se razmišlja o tome da iznad 12 ili 14 godina mogu, ali do sada to nije bilo. Videćemo kad se pojave te situacije, biće to teško i znamo koliko će to biti ozbiljan problem – dodao je.

 Izvori: RTVN1

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan