Kreni-Promeni: Za 20 dana prikupljeno više od 32.000 potpisa za narodnu inicijativu

Kreni-Promeni: Za 20 dana prikupljeno više od 32.000 potpisa za narodnu inicijativu

Pokret Kreni - Promeni je saopštio da prve procene govore da je više od 32.000 građana potpisalo narodnu inicijativu, koju su inicirali SEOS i Kreni - Promeni.

Kako se navodi u saopštenju, nacrt izmena zakona o rudarstvu izradio je stručni tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, a ovim zakonom se uvodi trajna zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji čitave Srbije.

Važno je istaći da su potpisi prikupljeni za 20 dana, iako je zakonski predviđen rok od 90 dana, a uz brojne opstrukcije i probleme sa overivačima, ovo predstavlja istinski uspeh i moć građana. Očekujemo da u novom sazivu Skupštine ovaj Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu bude usvojen i time bude stavljena tačka na dolazak Rio Tinta ili bilo koje druge rudarske kompanije u Srbiju. Za svaku odluku i potez skupštine i donosioca odluka imamo naredni korak –  naveli su.

Podsetili su da je iza predloga za trajnom zabranom istraživanja i eksploatacije litijuma i bora stalo više od 50 naučnika, profesora i akademika, kao i da je zvaničan stav SANU takav da se ovakvo rudarenje smatra izuzetno štetnim po Srbiju.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Telepodrodjenja

  pre 359 dana i 20 sati

  Apsolutno se slažem da Rio Tinto ode iz Srbije i svi slični njima....ali ne volim što se SANU meša...od njih skoro ništa dobro nije došlo....

  Oceni komentar:
  1
  0