LUTKICE JEDNE ARHITEKTICE: "Kupoholičarke", "Kupačice" i "Coco" šarmirale Novosađane

LUTKICE JEDNE ARHITEKTICE: "Kupoholičarke", "Kupačice" i "Coco" šarmirale Novosađane

Neodoljivo slatke, tanušne ili buckaste, obučene kao iz modnih žurnala, krpene lutkice koje pravi jedna naša sugrađanka plene svojom originalnošću i ukrašavaju domove onih koji vole specijalne, tople detalje.

Vesna Popović je rođena 1952 godine u Smederevu, detinjstvo je provela u Kraljevu sve do završetka osmogodišnje škole, kada se seli u Beograd, gde je završila Srednju arhitektonsku školu, a potom i Arhitektonski fakultet. U Novi Sad se doselila 1972. godine, gde i danas živi. Sa zvanjem diplomirani inženjer arhitekture zaposlila se kao urbanista i u toku svog radnog veka prošla kroz sve faze  urbanizma, od izrade planova, njihovog usvajanja i sprovođenja, pa sve do realizacije.

Otkada je u penziji, započela je da se bavi jednim zanimljivim hobijem – izradom lutkica od pamučne tkanine, koje puni silikonskim vlaknom. Garderoba im je takođe od pamuka, a kosa od vunice ili bojene češljane vune koju pričvrsti za lutku iglom za pustovanje. Radila je i seriju lutkica od žice, papira i lepka.

Zabavu sa lutkicama sam započela pre šest, sedam, godina kada sam od moje dece iz Osla dobila katalog dizajnerke iz Norveške koja je dizajnirala lutku Tildu. Tilda je bila osnova, a onda su dalje bile modifikacije ove lutke. Svaka je morala da ima moj pečat i da bude unikatna. Moje lutke su uglavnom ženski likovi, a za njih je najviše zainteresovan ženski pol – kaže Vesna za portal Moj Novi Sad.

Lutke koje joj najčešće naručuju su male debeljuce na stalku, i to "Kupoholičarke sa kesama" i "Kupačice". Ipak, nema kome pažnju ne privuče elegantna krpena verzija čuvene Koko Šanel, a primetno je i to da je odeća na likovima koje Vesna pravi vrhunski iskreirana i iskombinovana, tako da bi one, da su žive, komotno mogle i na modnu pistu.


Kažu da sam uvek imala stila u izboru garderobe, čemu sam posebno posvetila pažnju dok sam radila. Kombinovanje boja, ne samo u garderobi, već i u enterijeru, mi je pričinjavalo posebno zadovoljstvo. U nekim slučajevima su to bile hrabre odluke, ali meni dopadljive. A, što se mode tice, moj stil je uvek bila svedena kombinacija oplemenjena hrabrim detaljima i koloritom – opisuje naša sagovornica.
Kako njen hobi nikada nije imao komercijalni karakter, lutke nije puno reklamirala.

Urađene lutke postavljam na moju Fejsbuk stranicu Vesnina radionica, a neke od njih sam izlagala u "Jucinom dućanu", kod vlasnice u kojoj sam prepoznala srodnu dušu. Nedavno sam po nečijoj preporuci postavila par lutkica na grupu Enterijeri, dekoracije,ideje i bila prijatno zatečena reakcijom od 1.800 lajkova i lepih komentara. Među njima je najviše pohvala dobila lutka "Coco" u šanel kostimu – priča Vesna.


Vreme za izradu ovih lepotica je različito, u zavisnosti od složenosti modela.

Svaku lutku radim po nekoliko dana, jer vreme u toku dana ne posvećujem samo izradi. Među do sada urađenim, najviše vremena je trebalo za lutku "Coco", koja je veoma zahtevna zbog brojnih detalja na njoj. Ne merim vreme, jer je rad na njima moja relaksacija i odmor – veli ova Novosađanka.


Veliku pažnju javnosti, pored lutkica, privukle su i druge Vesnine rukotvorine. Među njima posebno se ističu uskršnja guščija jaja, koja ukrašava raznim tehnikama.

Kada neko dočeka penzionerske dane zdrav, na nogama i još ima hobi koji ga ispunjava i usrećuje, onda taj spada u kategoriju srećnih penzionera. Tome u velikoj meri dopinosi i ambijent u kojem provodim dobar deo godine, od aprila do oktobra. Naša kuća u Turiji je dugi niz godina pripremana baš za ovo doba, za penzionerske dane. Vojvođanska kuća pored kanala, sa velikom okućnicom nalik parku i enterijerom uređenim u retro stilu. Mesto gde vreme stane i gde i bicikl kad prođe pored kuće pravi buku. Neke od mojih lutaka su baš u tom ambijentu stvarane – napominje arhitektica u penziji.


Naša kreativna sugrađanka savetuje svima da pronađu nešto što će kvalitetno ispuniti njihovo vreme, jer je, bar iz njenog primera, to dobar recept za sreću.

Oceni vest:
32
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tatjana

  pre 617 dana i 18 minuta

  Tekst je odlican a kreatorka vrhunska.Ocarala me je svojim lutkicama!!!Zanimljiva,spretna,vesta i sa istancanim ukusom...Hvala vam obema ,ulapsali ste mi tekstom i umecem dan.

  Oceni komentar:
  2
  16
 • Sve pohvale

  pre 616 dana i 20 sati

  Lepo i odiše vojvođanskim izgledom.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Basta

  pre 616 dana i 7 sati

  Jel joj nedostaje Smederevo? Samo pitam

  Oceni komentar:
  6
  1
 • rodja

  pre 616 dana i 6 sati

  Pozdrav za kuću u Turiji. Uživajte.

  Oceni komentar:
  0
  3